Hlavní obsah

Policista je před soudem za zastřelení chataře. První ranou trefil srdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Před Krajským soudem v Českých Budějovicích se ve středu začal hájit 34letý třeboňský policista David Knapík. Snaží se přesvědčit soudní senát, že loni v srpnu střílel třikrát na opilého muže v chatové oblasti ve Smržově u Třeboně, protože to bylo nezbytné a jednal v krajní situaci proti reálné hrozbě.

Obžalovaný policista před soudemVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Podle obžaloby však minimálně druhá i třetí rána z pistole byly zbytečné a nejednalo se tedy o nutnou sebeobranu. Hned první varovnou ranou, která měla jít takzvaně do vzduchu, zasáhl policista srdce. Za zabití a zneužití pravomoci mu hrozí až deset let vězení.

Knapík se svým kolegou z Třeboně zasahovali 5. srpna v chatové oblasti po dvacáté hodině, byli přivolání kvůli porušování veřejného pořádku. Situace se vyhrotila, když podnapilý chatař, vykročil s plynovou maskou proti Knapíkovi. Pak si masku strhl, sundal si i tričko a stále šel proti policistovi.

Policistu obvinili ze zabití muže při zásahu. Měl do něj střílet, když už ležel

Krimi

Na výzvu, aby si lehl na zem, nereagoval. Policista vypálil tři výstřely a hned prvním zasáhl srdce. Jak uvedl státní zástupce Marcel Faktor, druhá rána a třetí vyšla, když polonahý muž padal. „Obžalovanému nehrozilo jakékoliv nebezpečí, jednal ve strachu a zmatku,“ zaznělo také v obžalobě.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Policista Daniel Knapík (vpravo) se svým obhájcem Josefem Kopřivou u Krajského soudu v Českých Budějovicích.

Knapík u soudu prohlásil, že s obžalobou nesouhlasí. „Toho člověka jsem zastřelil, ale necítím se vinen,“ řekl soudu Knapík s tím, že je mu líto lidského života. Podle jeho výpovědi, se muž proti němu rozběhl s nějakým předmětem v ruce, a i po prvním výstřelu pokračoval v útoku.

„Seběhlo se to strašně rychle. První rána měla jít dolů jako varovný výstřel. Jsem přesvědčený, že muž měl v ruce předmět,“ uvedl Knapík, který však musel připustit, že žádný předmět na místě policisté po střelbě nenašli. Jen trubku, kterou následně Knapík označil jako možnou útočnou zbraň. „Spíš to bylo ale něco jiného, ta trubka je moc dlouhá,“ přemítal u soudu Knapík.

Ubodaná žena na Chebsku. Policie zadržela nezletilého, zřejmě vnuka

Krimi

Podle něho také muž před útokem policistům vyhrožoval, že je rozseká. Zmiňoval, že důvodem příjezdu byly neshody muže s jeho družkou. „Nebylo to poprvé, co jsem ho řešil. Několikrát ohrožoval i další chataře. Slyšel jsem od kolegů, že zdemoloval auto, nebo ve městě vymlátil výlohy,“ uvedl také Knapík, který připouští, že byl na místě zásahu opravdu pod velkým stresem.

„Neustále se mi ta situace vrací, opravdu to není jednoduché,“ podotkl Knapík, který už byl postavený mimo službu a nyní pobírá několik měsíců polovinu platu. U policie působí už od roku 2009, byl i u pořádkové jednotky. „Vlastně celou dobu jsem na ulici. Několikrát jsem už na pachatele zbraň namířil, ale nikdy jsem ji nemusel použít, protože na moje výzvy vždy reagovali,“ konstatoval Knapík. Soud bude pokračovat výslechem svědků v dalších dnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám