Hlavní obsah

Opilec se zákazem řízení v rychlosti 179 km/h zabil řidičku, dostal 11,5 roku

Právo, Petr Kozelka, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Šílená jízda 29letého Stanislava Sochny na okresní silnici na Znojemsku skončila tragickou nehodou, při níž zahynula řidička protijedoucího auta. Sochna za volant svého volva v osudný den sedl opilý, navíc se zákazem řízení. Za své počínání si ve čtvrtek vyslechl u brněnského soudu trest 11,5 roku za obecné ohrožení.

Řidič, který zavinil tragickou nehodu na Znojemsku, dostal 11,5 rokuVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Muž podle soudu při jízdě ohrozil další lidi na silnici včetně dvou dětí.

Nehoda se stala u tzv. kasárenské křižovatky u Milíčovic na Znojemsku. Sochna nejprve riskantně předjížděl, přičemž jen shodou okolností a díky bleskurychlé reakci ostatních řidičů nedošlo k hromadné nehodě několika aut, přičemž v jednom cestovaly i dvě děti.

Jenže o pár minut později už došlo k tragédii. Sochna v rychlosti 179 kilometrů v hodině nezvládl zatáčku, dostal smyk a doslova smetl ze silnice protijedoucí fiat. Jeho 50letá řidička neměla žádnou šanci střet přežít a zemřela na místě.

Sochna měl naopak hned po nehodě úplně jiné starosti. „Tady pan obžalovaný seděl před svým autem a pořád dokola opakoval: pomoz mi, kamaráde, nevolej benga,“ popsal jeden ze svědků.

Ve 180 kilometrech měl způsobit smrtelnou nehodu, za obecné ohrožení mu hrozí 15 let

Krimi

Obžalovaný muž, který před soudem prohlásil, že jej živí maminka, po celou dobu jednání tvrdil, že za nehodu může mrtvá řidička. „Ona mi tam vjela,“ tvrdil Sochna, kterému po nehodě naměřili přes promile alkoholu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Stanislav Sochna obžalovaný kvůli tragické nehodě

Znalci vypočítali, že zatáčka se dala projet ještě v rychlosti 163 kilometrů v hodině. „Po jejím překročení se však vozidlo obžalovaného dostalo do nekontrolovaného a neovladatelného smyku a v protisměru narazilo do vozu řidičky, která neměla žádnou šanci střetu zabránit. To vše bylo ze stop jasně patrné,“ uvedl jeden ze znalců.

Soudní senát v čele s Martinem Vrbíkem neměl s pirátem silnic slitování. „Už v průběhu jízdy mohlo dojít k hromadné nehodě. Obžalovaný se řítil vysokou rychlostí, předjížděl a jen díky ideální reakci ostatních řidičů se nic nestalo. Pak bohužel pokračoval dál stejným stylem,“ prohlásil soudce.

Řidič sanitky dostal podmínku za srážku s vlakem, kterou nepřežil pacient

Krimi

Sochnovu vinu potvrdily znalecké posudky i vyšetřovací pokusy. „Ani pod tíhou důkazů se nedoznal a do poslední chvíle svádí vinu na poškozenou. Je dlouhodobě neukázněným řidičem a jeho nekázeň gradovala. Sedl za volant přesto, že měl popito a nesměl řídit. Když už to udělal, tak měl jet nenápadně a bezpečně. Ale on jede téměř dvousetkilometrovou rychlostí a počíná si jako blázen, jako pirát, jako vrah,“ nešetřil jej soudce.

„Byla to šťastně fungující rodina, kterou zničil. Je potřeba dát najevo, že v podobných případech budou soudy postupovat přísně,“ dodal Vrbík.

Rozsudek ještě není pravomocný, Sochna i státní zástupkyně Iveta Eichlerová si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Muži za obecné ohrožení hrozilo až 15 let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Vybrzdil autobus s dětmi, dostal podmínku

Na úzké silničce na Plzeňsku za sebou zaregistroval osobní vozidlo, jehož řidič několikrát nervózně vybočil a snažil se ho předjet. Tehdy seděl Petr Čihák (64)...

Výběr článků

Načítám