Hlavní obsah

Vybrzdil autobus s dětmi, dostal podmínku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na úzké silničce na Plzeňsku za sebou zaregistroval osobní vozidlo, jehož řidič několikrát nervózně vybočil a snažil se ho předjet. Tehdy seděl Petr Čihák (64) za volantem linkového autobusu, ve kterém vezl děti do školy a také ženu s miminkem v kočárku.

Vybrždění autobusu na PlzeňskuVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Při vjezdu do Spáleného Poříčí řidič peugeotu Dušan Kubík (44) autobus objel v protisměru kolem dopravního ostrůvku, zařadil se před něj a dvakrát úmyslně prudce šlápl na brzdu, přičemž při druhém zabrzdění úplně zastavil a autobus do něj zezadu narazil. Nikomu se naštěstí nic vážného nestalo.

Silniční pirát, který vybrzdil auto smykem přes ruční brzdu, dostal podmínku

Krimi

Za vybrždění v úterý potrestal Kubíka Okresní soud Plzeň-jih osmiměsíční podmínkou a na dva roky mu zakázal řídit. Podle předsedkyně senátu Martiny Soudkové se dopustil pokusu o ublížení na zdraví a poškození cizí věci. Státní zástupkyně Lenka Kocurová se proti rozsudku na místě okamžitě odvolala. Pro Kubíka požadovala mnohem přísnější trest, neboť se podle ní svým jednáním dopustil zločinu vydírání se zbraní, za což by mu hrozilo až osm let vězení.

„Zbraní je v daném případě automobil, kterým donutil řidiče autobusu k prudkému brzdění. Šlo o bezohledné jednání, kterým ohrozil cestující v autobuse, mezi kterými byly děti,“ upozornila žalobkyně.

Vybrzdil na dálnici D10 auto a zabil kojence. Odsedí si definitivně 11 let

Krimi

Samotnému vybrždění předcházela vypjatá situace asi kilometr před Spáleným Poříčím. „Jel za autobusem v nejtěsnější blízkosti a přitom si nebezpečně vynucoval uvolnění místa k předjetí, když opakovaně najížděl k levé zadní častí autobusu,“ uvedla státní zástupkyně. Vše pak vygradovalo po vjetí do města.

„Obžalovaný začal autobus předjíždět způsobem, že zleva v protisměru objel dopravní ostrůvek rychlostí 76 kilometrů v hodině, přičemž v místě byla omezena rychlost na 30 km/h. Poté se zařadil před autobus, a aniž by k tomu byl donucen situací v silničním provozu, dvakrát zcela bezdůvodně intenzivně brzdil. Přestože řidič autobusu na vzniklou nebezpečnou situaci včas zareagoval, autobus neubrzdil a narazil do zadní části automobilu,“ popsala Kocurová samotný karambol, který natočila palubní kamera v autobuse.

Vybržďoval auto, v němž byl i jeho malý syn. Dostal podmínku

Krimi

Podle soudního znalce šlo jednoznačně o úmyslné vybrždění. „Jen díky pohotové reakci řidiče nedošlo k většímu nárazu a ke zranění cestujících. Na to, aby rozpoznal, že jde o vybrždění, měl tak asi jednu vteřinu. I to intenzivní zpomalení autobusu už ale bylo pro pasažéry nebezpečné,“ stojí v jeho posudku.

„Hlavou mi jen blesklo, proboha, co to vyvádí. Snažil jsem se brzdit tak, abych co možná nejméně ohrozil cestující, za které jsem zodpovědný. Nevezu přece pytel brambor,“ řekl před soudem Čihák s tím, že ho chtěl řidič auta nejspíš vytrestat za předchozí situaci, kdy se ho snažil předjet.

„V tom úseku je silnice velmi úzká, jen těžko se tam za jízdy vyhnou osobní auta. Když mi jede auto v protisměru, vždy musím já nebo jeho řidič zastavit, abychom se bezpečně vyhnuli,“ dodal Čihák.

Řidič náklaďáku vybržďoval osobní auto, jeho šoférovi pak mířil pistolí do obličeje

Krimi

Obžalovaný řidič před soudem se sklopenou hlavou řekl, že ho celá věc mrzí. Ale popřel, že by autobus úmyslně vybrzdil.

„Předjíždět autobus způsobem, který jsem zvolil, byla hloupost. Za tím ostrůvkem jsem přibrzdil proto, že se tam pohybovali chodci. Že bych úplně zastavil, jsem si neuvědomil, stejně jako že by do mě autobus narazil. Proto jsem z místa odjel. Později si pro mě přijela policie,“ uvedl dále Kubík.

Řidič vybrzdil na Sokolovsku jiné auto, pak šoféra napadl gumovým obuškem

Krimi

Své chování přičítal špatnému psychickému rozpoložení. „Procházel jsem těžkým obdobím. Byl jsem v té době tři měsíce bez výplaty. Měl jsem starosti, jak to bude dál se zaměstnáním,“ řekl.

Soudkyně ho nabádala, aby se podobných excesů za volantem vyvaroval. „Soud chce věřit tomu, že lítost, kterou při hlavním líčení projevil, vyplynula z ponaučení, které si vzal, a že své chování jako řidiče změní,“ uzavřela Soudková.

Reklama

Výběr článků

Načítám