Hlavní obsah

Soud musí znovu řešit nehodu psychiatričky, která se vymlouvala na anémii

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlický soud se bude muset znovu zabývat dopravní nehodou lékařky z psychiatrické nemocnice v Dobřanech, při které málem uhořely její dvě děti. Krajský soud v Plzni v úterý zrušil původní rozsudek, kterým byla Petra Š (44) zproštěna obžaloby z těžkého ublížení na zdraví.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Vozidlo lékařky po nárazu začalo hořet

Článek

Psychiatrička loni v únoru usnula za volantem a vjela do protisměru, kde se čelně srazila s jiným vozidlem. Žena se hájila tím, že její indispozici způsobila skrytá nemoc. Okresní soud následně konstatoval, že příčinou mikrospánku byla anémie, kterou u obžalované odhalilo až laboratorní vyšetření po nehodě v nemocnici.

„Rozhodnutí prvoinstančního soudu bylo předčasné s ohledem na nedostatečně zjištěný skutkový stav. Proto jsme rozsudek v plném rozsahu zrušili a věc vrátili okresnímu soudu k novému projednání a rozhodnutí,“ potvrdila mluvčí krajského soudu Lucie Jíchová s tím, že bude nutné doplnit dokazování o další znalecký posudek.

Anémie vyvinila lékařku za nehodu v mikrospánku, při které málem uhořely její děti

Krimi

K dopravní nehodě došlo na rovném úseku silnice mezi obcemi Křenovy a Ohůčov. Řidička Škody Fabie se srazila s protijedoucím audi, které řídil 38letý muž. Po nárazu začal vůz obžalované, která se se svými syny ve věku 12 a 17 let vracela z nákupů v Německu, hořet. Naštěstí se všem podařilo za pomoci svědků dostat se včas ven.

Nejhůře dopadl mladší z hochů, který nehodu odnesl mnohočetnými zlomeninami a natrženou slezinou. Těžce zraněn byl i řidič audi, který dodnes chodí o francouzské holi a je v pracovní neschopnosti.

„Normálně jsem jela, až najednou jsem zaslechla, jak starší syn zakřičel – co děláš. To jsem se probrala a viděla, jak se na nás řítí černé auto. Už jsem nedokázala střetu zabránit,“ popsala nehodu obžalovaná žena.

Jiné řešení jsem neviděl. Za umlácení sousedky železnou tyčí dostal senior 16 let

Krimi

Její fabii náraz vymrštil do příkopu. „Ven nám pomohl nějaký řidič, který jel za námi. Auto už začalo hořet,“ dodala. Z nemocnice se později dozvěděla, že trpí anémií, kterou nejspíš způsobilo nadměrné krvácení spojené s menstruačními problémy. „Necítila jsem se nemocná, žádné problémy jsem nepociťovala. To krvácení jsem s lékaři neřešila,“ vysvětlovala před soudem.

Podle státního zástupce ale jako lékařka měla předpokládat, že u ní nadměrné krvácení může vyvolat anémii. „Nevyhledala žádnou odbornou pomoc. Vyšetření krve naposledy absolvovala před třinácti lety. To, že se o své zdraví nestarala, jde k její tíži,“ argumentoval žalobce a proti rozsudku se na místě odvolal.

Soud měl ale jiný názor. „Stav, který u obžalované zapříčinil anémii, se podle soudního znalce vyvíjel dlouhodobě. Obžalovaná mohla svoji únavu přičítat pracovnímu vytížení při náročném povolání lékařky. Pokud si to takto odůvodnila, dá se to akceptovat,“ uvedl předseda senátu Jan Švígler.

Opilý cizinec vyloupil dům a pak založil požár, jde na 18 měsíců za mříže

Krimi

„Signál, že má nějaký zdravotní problém, přišel bohužel až v momentě, kdy obžalovaná řídila vozidlo,“ pokračoval soudce. Upozornil také na to, že obžalovaná si na silnici nepočínala riskantně. „Její jízda byla opatrná do té doby, než náhle přejela do protisměru a došlo ke srážce,“ uzavřel Švígler.

Reklama

Výběr článků

Načítám