Hlavní obsah

Matka zkolabovala před svými dětmi. Desetiletá Míša bez váhání přivolala pomoc

Právo, vtk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Vzorovým příkladem toho, že pomoc svým nejbližším ve zdravotní tísni jsou schopny přivolat i malé děti, je příběh desetileté Míši z Brněnska. Její matka v důsledku náhlé srdeční arytmie a vysokého tlaku nebyla schopna si přivolat záchranku. Doslova na jedničku se o to podle zdravotníků postarala její malá dcera, která zatelefonovala na tísňovou linku 155.

Foto: ZZS JMK

Desetiletá Míša z Brněnska přivolala pomoc své matce. Za dívkou její bratr, který se o matku staral, když Míša komunikovala s operátorkou záchranky.

Článek

„Byla moc šikovná. Kromě toho, že se vzorně představila a uvedla zcela bezchybně svoji adresu včetně upozornění, že se jedná o bytový dům, dokázala precizně a bez váhání zodpovědět všechny moje dotazy. Například, jak dlouho maminku bolí na hrudi. Pro nás je velmi důležité, aby lidé odpovídali jasně a stručně, aby se snažili zachovat klid, aby popsali zásadní potíže,“ řekla Právu operátorka záchranky Helena Pokorová, která hovor vedla.

Řidiče na Karlovarsku uvěznil požár v autě na plyn, zachránili ho tři svědci

Krimi

Na místo ihned vyrazila lékařka. „Pacientka cítila zrychlené bušení srdce a byla dušná, navíc měla pocity nevolnosti. Jednalo se o záchvat arytmie a vysoký tlak. Zaléčili jsme ji a převezli do nemocnice,“ doplnila lékařka Helena Kučerová, která se s kolegy o ženu postarala.

Mladá matka, jejíž věk záchranáři nespecifikovali, je již v pořádku. Lékařka zdůraznila, že Míša udělala přesně to, co je pro záchranu životů nutné, tedy postupovala podle pokynů operátorky. „Znovu opakujeme, že je důležité uvést místo události, říct, co se stalo, kolik je postižených, popsat co nejvýstižněji jejich zdravotní stav, a hlavně odpovídat stručně a jasně na otázky. A hovor ukončuje vždy operátor,“ dodala lékařka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám