Hlavní obsah

Matka utýraného chlapce souhlasila s vinou, jde na 8,5 roku do vězení

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Do vězení na 8,5 roku jde matka utýraného chlapce z Loun. Tříletý hoch zemřel přesně před dvěma lety na následky týrání svého otčíma, matka krutému zacházení několik měsíců jen přihlížela. Otčím Josef Kuča, který byl za vraždu odsouzen na 22 let, loni ve vězení spáchal sebevraždu.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Matka týraného chlapce u ústeckého soudu

Článek

Matka se v pondělí u Krajského soudu v Ústí nad Labem dohodla se státním zástupcem na vině a trestu. Rozsudek je tak pravomocný.

V prohlášení, které 21letá žena poslala před pondělním konáním hlavního líčení státnímu zástupci, uvedla, že souhlasí se všemi body obžaloby, cítí se být vinna, svého jednání lituje. „To, čeho jsem se dopustila, ale nebylo úmyslné,“ uvedla.

Podle ní si je již vědoma, že situaci podcenila, tehdy si ale nebyla schopna připustit, že by jednání mohlo vést ke smrti syna. Chtěla proto také spáchat sebevraždu.

Vrah, který utýral chlapečka a dostal 22 let, ve vězení zemřel

Krimi

Tříletý chlapec zemřel na následky zranění po týrání předloni v noci z 15. na 16. února. Muž dítě nejen fackoval a mlátil vařečkou, měl ho i kousat, pálit cigaretou, žehličkou nebo ho měl sprchovat ledovou vodou a nechávat ho klečet s nataženým rukama. Pálení žehličkou potvrdilo kriminalistické zkoumání, na její špičce byla odhalena chlapcova DNA.

Podle znaleckého posudku byla osudná jedna z ran, která poškodila mozek a míchu. Chlapec poté již neměl šanci na přežití. „Napadl jej takovou intenzitou, která by byla nepřiměřená i pro dospělého,“ řekl při prvním soudním procesu s mužem státní zástupce Vladimír Jan.

Kuča se k týrání doznal, prý chlapce bil, nechával ho klečet i sprchoval ledovou vodou. U ústeckého krajského soudu dostal nejprve trest ve výši 16 let za těžké ublížení na zdraví se smrtelným následkem, pražský Vrchní soud potom čin z týrání překvalifikoval na vraždu a trest zpřísnil na 22 let.

Batole pálil žehličkou, kousal ho a brutálně mlátil. Za utýrání k smrti dostal 22 let

Krimi

Původně byla matka obžalována za ohrožování výchovy dítěte a přečin neposkytnutí pomoci. Odsouzená byla za týrání svěřené osoby, za což jí hrozilo až 12 let vězení.

Spolu s matkou chlapce byl v pondělí odsouzen i 25letý Michal Holec, který žil s rodinou v jednom bytě. Byl u chlapcova týrání, viděl jeho zranění, ale nikdy nezasáhl. I on se na vině a trestu se státním zástupcem dohodl, dostal za nepřekažení trestného činu dvouletý trest s podmíněným odkladem na tři roky.

Kuča spáchal sebevraždu několik dní poté, co mu pražský vrchní soud zpřísnil právní kvalifikaci i trest, a to na 22 let odnětí svobody. Vězeňská služba už dříve uvedla, že muž byl v době úmrtí sám v cele.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám