Hlavní obsah

Vrah, který utýral chlapečka a dostal 22 let, ve vězení zemřel

Novinky, kub

Dvaadvacetiletý Josef K., kterého minulý týden poslal Vrchní soud v Praze na 22 let do vězení za vraždu nevlastního dítěte, za mřížemi zemřel. Zřejmě spáchal sebevraždu, vedení věznic vyloučilo cizí zavinění. Informaci potvrdilo Novinkám několik zdrojů z justice.

Foto: Novinky

Odsouzený Josef K. u Vrchního soudu v Praze (24. června 2020).

Článek

Mluvčí generálního ředitelství věznic Petra Kučerová informaci vzhledem k ochraně osobních údajů nemohla přímo potvrdit. „V současné době šetříme úmrtí vězněné osoby. Bližší informace s ohledem na průběh šetření a GDPR sdělovat nemohu,“ sdělila ve čtvrtek Novinkám s tím, že vězněný byl na cele v době smrti sám.

Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem, které v kauze prvotně podalo obžalobu k ústeckému soudu, rovněž informaci nepotvrdilo s odkazem na to, že je kompetentní vedení věznic.

Informaci potvrdily ve čtvrtek zdroje Novinek z prostředí justice, které ale nemohly hovořit oficiálně ve vztahu ke konkrétnímu člověku. Z informací je zřejmé, že v předešlých dnech došlo k úmrtí člověka ve věznici ve Valdicích, který byl nedávno odsouzen k výjimečnému trestu za mimořádně závažnou trestnou činnost, což odpovídá případu Josefa K.

Batole pálil žehličkou, kousal ho a brutálně mlátil. Za utýrání k smrti dostal 22 let

Krimi

O úmrtí muže rovněž informoval server Expres.cz s odkazem na rodiče odsouzeného. „Přišla k nám policie a předala nám oznámení o smrti syna. Že jim přišel fax a mají nám to předat,“ citoval server otce Josefa K. Podle něj věznice vyloučila cizí zavinění.

BEZ KOMENTÁŘE: Eskorta přivádí Josefa K. k jednání (24. června 2020).Video: Novinky

Trest ve výši 16 let za utýrání tříletého nevlastního syna dostal Josef K. loni v říjnu u Krajského soudu v Ústí nad Labem, odvolací Vrchní soud v Praze trest před týdnem ve středu zpřísnil na výjimečných 22 let, přičemž případ přehodnotil na vraždu.

„Za zhruba čtyřicetiletou praxi jsem se s takovým nakládáním s dítětem ještě nesetkal,“ prohlásil tehdy předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. „Není jasné, čím si nezletilý vysloužil ze strany obžalovaného takové hrubé nakládání a sadistické praktiky,“ řekl při odůvodnění uložení výjimečného trestu.

Dítě zemřelo po pálení žehličkou a ranách tvrdých i pro chlapa, otčím dostal 16 let

Krimi

Josef K. podle spisu loni mezi lednem a únorem v Lounech týral ani ne tříletého synka své tehdejší družky. Batole opakovaně sprchoval studenou vodou, nutil ho klečet na kolenou a držet více než pět minut knihy, fackoval ho po celém těle, opakovaně ho pálil cigaretou a žehličkou, minimálně dvacetkrát ho kousl nebo mu za asistence matky rozevíral semknuté čelisti vařečkou. To vše proto, aby si „zajistil jeho poslušnost a dosáhl jeho převýchovy“.

Obžalovaný loni před soudem svou „převýchovu“ nijak zvlášť nepopíral, odmítl ale, že by dítě pálil a že ho bil před osudnou nocí v polovině února, kdy chlapeček v noci kolaboval a ráno již nejevil známky života, přičemž obžalovaný s družkou nezavolali záchranku. V případu je stíhána i matka batolete, která své dítě před Josefem K. nebránila a naopak jeho týrání strpěla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám