Hlavní obsah

Lvice a pumy chová v obytné zóně načerno, musí je odvézt pryč

– Plzeň

Krajský soud v Plzni ve středu shodil ze stolu žalobu Josefa Novotného (62) z Rokycan, který se domáhal zrušení rozhodnutí Státní veterinární správy o zamítnutí jeho žádosti o legalizaci chovu velkých šelem. Dvě pumy a dvě lvice chová Novotný načerno několik let u svého domu na okraji sídliště poblíž centra města.

Josef Novotný u souduVideo: Patrik Biskup , Právo

 
Článek

Podle veterinářů ale není obytná zóna k chovu těchto zvířat vhodným místem. Navíc ubikace s výběhy nemá Novotný zkolaudované a město vydalo rozhodnutí o jejich odstranění s tím, že nejsou v souladu s územním plánem.

„Do skupiny podmínek ke splnění zákona na ochranu zvířat proti týrání je třeba vzít v potaz i právní stav staveb, které s chovem souvisí. V tomto případě, kdy nejsou ubikace pro šelmy úředně povolené, je namístě to zohlednit, což správní orgán správně udělal,“ uvedl předseda senátu Jaroslav Škopek.

Podle veterinářů je chov šelem v zastavěných částech obcí nevhodný a není tak ve veřejném zájmu.

Chov šelem nemá u sídliště v Rokycanech co dělat, rozhodli veterináři

Krimi

„V tomto případě by navíc nebylo logické, abychom povolili chov těchto zvířat tam, kde není možné pro ně legálně postavit vhodné ubikace, neboť to odporuje územnímu plánu,“ uvedl zástupce veterinární správy.

Jak dodal, v ilegálně provozované stavbě nemůže existovat tolerovatelný chov.

Původně dostal Novotný zelenou na chov dvou pum v přístěnku u domu. Když si ale v roce 2016 pořídil první lvici a začal bez povolení stavět ubikaci s výběhem, u veterinářů narazil.

Přesto si o dva roky později koupil další lvici. Nakonec mu úředníci neprodloužili povolení ani na pumy.

„Stavební povolení nemám, ale spěchal jsem hlavně kvůli zvířatům. Razítko bylo až druhořadé. Věřil jsem, že mi ubikaci dodatečně zkolaudují. Měl jsem ke stavbě předběžný souhlas radnice,“ řekl už dříve Právu Novotný.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Josef Novotný u soudu.

Druhou lvici si podle svých slov pořídil právě kvůli veterinářům, kteří tím podmiňovali souhlasné stanovisko k chovu. „Odůvodňovali to tím, že lvici nemohu chovat samostatně, protože tato zvířata žijí v tlupě,“ dodal chovatel.

Pokud Novotný šelmy nepřemístí na vhodnější místo, vystavuje se jednak velké pokutě za nelegální chov, ale také může o zvířata přijít. Udat je by byl ale zřejmě velký problém.

„Pro zoologické zahrady jsou z chovatelského pohledu prakticky bezcenná, neboť nemají původ. Šanci moc nevidím ani u soukromých zařízení, protože řada různých zookoutků zanikla,“ konstatoval ošetřovatel šelem z plzeňské zoo Tomáš Košatka.

V plzeňské zoo utratili berberskou lvici

Domácí

Nevyloučil, že nakonec budou muset být zvířata utracena.

„Pokud by se přece jen podařilo šelmy někam umístit, neměly by mít problém se v novém prostředí adaptovat. Samozřejmě nějakou dobu to potrvá, když byly zvyklé na jednoho člověka,“ uzavřel Košatka.

Reklama

Výběr článků

Načítám