Hlavní obsah

Chov šelem nemá u sídliště v Rokycanech co dělat, rozhodli veterináři

– Rokycany
Právo, pab

Státní veterinární správa definitivně zamítla žádost Josefa N. z Rokycan o povolení chovu několika šelem, které má umístěné v zahradě u svého domku na okraji sídliště. Zdůvodnila to tím, že ubikace pro zvířata jsou postavené načerno a v současné době se vede řízení o jejich odstranění. Veterináři dali zároveň podnět městskému úřadu k nápravnému opatření, kterým je přesun šelem do jiného schváleného zařízení.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Chovatel se lvice nechce vzdát.

Článek

„Ta věc se řeší ve správním řízení, které je neveřejné. Takže žádné informace o jeho průběhu poskytovat nemohu,“ uvedl Zděněk Fiala z odboru životního prostředí rokycanské radnice, který dostal případ k vyřízení. Potvrdil pouze, že stanovisko veterinářů je pro správní orgán závazné.

Josef N. v místě chová už několik let dvě pumy, ke kterým si později pořídil ještě dvě lvice. „Stavby, ve kterých jsou šelmy chovány, jsou nelegální. Bylo by zcela absurdní, kdybychom vydali kladná povolení k chovu těchto zvířat vyžadující zvláštní péči v nelegálních stavbách, které mají být podle stavebního zákona odstraněny,“ stojí v rozhodnutí veterinářů.

Muž dostal pokutu za nelegální lvici, pořídil si další

Domácí

Ti už také od počátku poukazovali na to, že přítomnost šelem v této hustě obydlené části města není vhodná. „Může to vyvolat oboustranný stres jak u lidí, tak u samotných zvířat,“ řekl Richard Bílý z plzeňské krajské veterinární správy.

Chov pum měl Josef N. ještě do loňského roku povolený. Na lvice už ale úřední lejstro neměl. Tu první si pořídil v roce 2016 jako pětitýdenní kotě. „Pár měsíců jsem ji měl doma, v červnu 2017 jsem se rozhodl, že chov zlegalizuji. Dostal jsem první souhlas od zdejší radnice a začal jsem budovat chovné zařízení. Pak jsem ale narazil u veterinářů. Ti žádost o povolení chovu zamítli z důvodu, že je jedináček,“ uvedl chovatel.

Venčení tygrů má skončit, chov šelem dostane nová pravidla

Domácí

Mezitím postavil pro lvici zázemí, jehož součástí je zděný kotec s výběhem, který je obehnaný tři metry vysokou drátěnou klecí. „Stavební povolení nemám, ale spěchal jsem hlavně kvůli zvířeti. Razítko bylo až druhořadé. Nyní se to snažím dát do pořádku. Najmul jsem si firmu, která mi chovné prostory projektuje tak, aby to bylo v souladu s předpisy. Jakmile bude zkolaudováno, věřím, že povolení od veterinářů dostanu,“ řekl Právu Josef N. v červenci 2018, který si o rok později pořídil druhou lvici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám