Hlavní obsah

Firmy zapletené do Stoky měly zakázky od tepláren za 100 milionů

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kauze Stoka, tedy korupce při zadávání veřejných zakázek v Brně, se nejvíce hovoří o radnici Brno-střed. Jenže podle státního zastupitelství byla činnost, kterou prý páchala skupina kolem vlivného politika Jiřího Švachuly (dříve ANO), nejzávažnější při ovlivňování zakázek brněnských městských firem.

Foto: Mapy.cz

Teplárny Brno

Článek

Obrat peněz tam byl totiž řádově vyšší než u akcí radnice. Jak Právo zjistilo, například jen Teplárny Brno zadaly v letech 2016–2018 dvěma firmám namočeným do Stoky zakázky za 100 milionů korun. Podle dokumentů, které má redakce k dispozici, samo státní zastupitelství vliv skupiny na zakázky městských firem označilo za nejzávažnější z celé kauzy.

„Korupce v tomto případě dosahuje masivních rozměrů a dává nahlédnout do nejvyšší úrovně realizace korupční činnosti, byť v tomto případě jde o pouhý fragmentární náhled do tohoto prostoru a hlavní organizátoři či pachatelé této trestné činnosti kromě Jiřího Švachuly a Ivana Trunečky (obžalovaný člen skupiny – pozn. red.) nejsou mezi obviněnými,“ přiznali žalobci.

Švachula z vazby nepůjde. Nabízené záruky nepomohly

Krimi

Obžaloba v případu, s níž se mělo Právo možnost seznámit, přímo ukazuje na firmy MOTeC a MTc-stav v souvislosti s úplatky v městských společnostech. Obě firmy spojuje osoba již zmíněného Ivana Trunečky.

„Disponoval vlivem ve společnostech realizujících zakázky pro městské firmy a kromě toku informací o zadávaných zakázkách byl schopen od těchto stavebních společností zajistit výběr úplatků. Je pravděpodobné, že v tomto posledním bodu se na trestném jednání podílely i další osoby, přičemž logicky muselo jít o osoby disponující vlivem na příděl zakázek městských firem,“ stojí v obžalobě.

Faltýnek i náměstek primátorky Hladík

V souvislosti se zakázkami pro městskou společnost Teplárny Brno se nejvíce hovoří o Jiřím Faltýnkovi (pozastaveno členství v ANO), synovi předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka. Ten je zmiňován v několika odposleších, ostatně v teplárnách působí v různých funkcích v dozorčí radě či představenstvu posledních pět let.

Pod smlouvy se stavebními společnostmi namočenými do Stoky se ale podepisoval jiný politik, současný náměstek brněnské primátorky a tehdejší předseda představenstva Tepláren Brno Petr Hladík (KDU-ČSL).

Brněnská Stoka se měla rozlít do celého Jihomoravského kraje

Krimi

Jeho signaturu nesou smlouvy za více než sto milionů korun. Právo jej proto oslovilo s prosbou o komentář. „Nemám se asi k čemu vyjadřovat. Veškeré veřejné zakázky byly administrovány pracovníky společnosti,“ napsal Hladík v esemesce.

Samy Teplárny Brno na dotaz redakce uvedly, že vše bylo podle zákona o zadávání veřejných zakázek, v případě menších prací podle interní směrnice.

Brněnská korupční kauza Stoka nabírá obřích rozměrů, obviněno dalších 26 lidí

Krimi

„Všechny smlouvy se společnostmi MOTeC a MTc-stav byly uzavřeny na základě regulérních výběrových řízení vypsaných v souladu se zákonem. Teplárny Brno ctí zásadu presumpce neviny a v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek ani nemůžou vyloučit dodavatele, který není pravomocně odsouzen pro spáchání stanovené kategorie trestných činů,“ konstatovala mluvčí tepláren Renata Diatková.

Osm procent od tepláren

Způsob přerozdělování peněz z „cinklých“ zakázek pro Teplárny Brno popsal klíčový svědek případu, podnikatel Saman El Talabani, který se sám na fungování údajné korupční brněnské chobotnice značnou měrou podílel.

Podle jeho výpovědi byla nastavená provize z ovlivněných zakázek od tepláren na osm procent, u další městské společnosti SAKO to mělo být šest až sedm procent, a „v dalších společnostech podle toho, jak se s nimi domluvili“.

Radnice bude po Švachulovi a spol. chtít 50 milionů, soud začne v září

Krimi

„Jemu pán z tepláren dluží 350 tisíc z krku, z milionu, dále říká, když on donesl milion, to je 600 tisíc, 400 tisíc černoprdelníkům a ze 600 tisíc, vlastně kdybys vzal třetinu, takže zhruba dvě kila, takhlenc, abych to řekl, úplně, do detailu, ale pozor a eště ten, protože z milionu si bere Trunda 200, pak je koeficient šest procent ANO,“ popisoval na jednom z odposlechů El Talabani.

„Chápeš to, takže z toho milionu jde 480 tisíc k ANU, teprve z milionu, a z tech 480 tisíc teprve je třetina. My sme neměli třetinu z milionu třicet procent, ale z milionu jsme měli 480 děleno třema, sto šedesát všeci. Abys to konečně pochopil,“ dodával v odposlechnutém rozhovoru ke svému společníkovi.

Pupíčku, ještě tam přišoupnu aneb Jak se uplácelo v Brně

Krimi

Poněkud nepřehlednou promluvu pak žalobci ohodnotili tak, že „v tomto vyjádření je popisován pomyslný vzorec rozdělování finančních prostředků nelegálně získávaných z Tepláren Brno“.

Přestože ze zakázek měly plynout úplatky v mnohamilionové výši, Teplárny Brno se u chystaného procesu se skupinou kolem Jiřího Švachuly nechtějí připojit s nárokem na náhradu škody. „Společnost žádnou škodu, která by vznikla na základě spolupráce se společnostmi MOTeC a MTc-stav, neeviduje. K trestnímu řízení se tedy připojovat nebudeme,“ konstatovala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám