Hlavní obsah

Radnice bude po Švachulovi a spol. chtít 50 milionů, soud začne v září

Právo, Petr Kozelka

Obžalovaní z korupce na radnici Brno-střed v čele s bývalým místostarostou Jiřím Švachulou (dříve ANO) už vědí, kdy předstoupí před trestní senát brněnského krajského soudu. Soudkyně Jaroslava Bartošová nařídila první jednání v jedné z největších podobných kauz v historii Česka na 21. září. Více než dvě desítky jednacích dnů jsou naplánovány až do poloviny prosince.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Švachula na snímku z roku 2016

Článek

Spolu se Švachulou předstoupí před soud dalších deset lidí, přičemž za účast na zločinecké organizované skupině jim hrozí až 16 let vězení. Přestože ve spisu o tom zatím není zmínka, podle informací Práva mohou být v případě odsouzení potrestáni kromě kriminálu i finančně.

Městská část Brno-střed se totiž podle dobře informovaného zdroje chystá po skupině požadovat škodu téměř padesát milionů korun.

Dostatek důkazů

Nárok a jeho odůvodnění by měly zaznít před soudem až před samotným začátkem procesu, zřejmě z toho důvodu, aby obžalovaní neměli čas spekulovat, jak se finanční odpovědnosti vyhnout, či aby se nesnažili působit na možné svědky.

Pupíčku, ještě tam přišoupnu aneb Jak se uplácelo v Brně

Krimi

U velkých veřejných zakázek je často obtížné dokázat, že cena byla schválně nadhodnocená. Podle zjištění Práva mají ale vyšetřovatelé brněnské kauzy v ruce dostatek důkazů, které popisují, kterak se mohla cena některých zakázek nadhodnotit tak, že bez zasvěceného zkoumání nešlo poznat, že jde o účel. Nešlo přitom prý jen o oblíbené vícepráce, ale také například o triky s dopravou materiálu na stavbu a podobně.

„Dá se očekávat, že se bude mluvit i o možnosti dodatečně obvinit ještě některé firmy, když už jsou obžalováni i jejich zástupci. Cílem by mělo být zajištění dostatku finančních prostředků na náhradu škody,“ řekl Právu zdroj obeznámený s vyšetřováním.

Brněnská korupční kauza Stoka nabírá obřích rozměrů, obviněno dalších 26 lidí

Krimi

Vrchní státní zastupitelství v obžalobě v takzvané kauze Stoka píše nejen o zakázkách ovlivněných na radnici Brno-střed, ale také v brněnských městských firmách. Redakce proto oslovila magistrát s dotazem, zda bude také po obžalovaných požadovat uhrazení škody. Vedení Brna ale na dotaz neodpovědělo.

Obviněných může být až stovka

Minulý týden detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili ve vedlejší větvi případu dalších 26 lidí a jednu firmu kvůli úplatkům na Správě nemovitostí Brno-střed. Ani dohromady téměř čtyři desítky obžalovaných či obviněných v obou větvích ale zdaleka nemusí být konečným číslem a podle zdroje Práva by se nakonec počet obviněných mohl vyšplhat až ke stovce.

„Vyšetřovatelé mají k dispozici ohromné množství odposlechů a tím, jak mluví další obvinění, se mohou dostávat hlouběji do té trefně pojmenované stoky při zadávání veřejných zakázek.

Švachula obviněn i v kauze úniků informací od policie

Krimi

Důležité pro vyšetřovatele a státní zastupitelství je, že nemusí nijak přehnaně spěchat. Promlčecí lhůta u některých žalovatelných skutků, které by se tam mohly ještě objevit, je totiž až patnáct let,“ dodal zdroj Práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám