Hlavní obsah

Zvoní každé poledne, tentokrát zvonil i za oběti covidu

Právo, alf, den, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před rokem, 22. března 2020, zemřel v Praze ve Fakultní nemocnici Bulovka pětadevadesátiletý muž, první oběť covidu u nás. Byl u něho sice přidruženou nemocí, ale bez nákazy by mohl žít dál. Dodnes v ČR s covidem zemřelo 25 tisíc lidí. Pietu za oběti koronaviru si v pondělí v poledne připomněli díky místnímu zvoníkovi i lidé z Chrastěšova u Vizovic na Zlínsku.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zvoník František Malý (72), který rozeznívá zvon v Chrastěšově na Zlínsku každé poledne již třicet let, připomněl rok od první oběti koronaviru v Česku.

Článek

Místní zvon se rozezněl v pravé poledne z dřevěné zvonice. Bití zvonu se rozléhalo po celém údolí.

Je dobré si tyto oběti připomínat. Ale je potřeba se s touto nemocí vyrovnat a dál žít
František Malý, zvoník

Rozeznít zvon chodí dvaasedmdesátiletý zvoník František Malý každý den už třicet let, od roku 1991. Právě v tomto roce místní obyvatelé zbourali původní zchátralou zvonici a postavili novou dřevěnou. „Nejen já, ale i zvonice a samotný zvon, který byl odlitý přesně před třiceti lety, tak slavíme kulaté výročí,“ pousmál se zvoník.

„Je dobré si tyto oběti připomínat. Ale je potřeba se s touto nemocí vyrovnat a dál žít normálním životem. Jak už mám přes sedmdesát, už jsem si byl pro první dávku očkování. A jsem za ni rád,“ přiznal chrastěšovský zvoník, kterému se virus zatím naštěstí vyhnul.

Zvony v poledne připomněly oběti covidu

Koronavirus

Původní zvon sloužil v Chrastěšově do druhé světové války. „Místní lidé se snažili uchránit od válek. Při první světové válce se jim to podařilo a zvon tak nemusel putovat k roztavení. Chlapi jej zakopali do země, aby nemusel být obětován na vojenské účely. Při druhé světové válce už si to ale místní lidé nelajzli a zvon raděj odevzdali,“ popsal historii zvoník, když zavíral zvonici a vracel se domů.

Vzpomínali v autech

I v dalších částech republiky v pondělí uctili oběti koronaviru. Třeba před ostravský kostel Panny Marie, královny posvátného růžence, se pár minut před polednem sjeli lidé v autech. Někteří při odbíjení zvonů kostela vystoupili z auta, jiní vzpomínali na mrtvé přímo v automobilu. Pár lidí stálo i před zavřeným kostelem, kde při zvonění zapalovali svíčky.

„Za oběti neschopné vlády“. Ke křížům na Staroměstském náměstí přibyl nápis

Krimi

„Nečekala jsem, že mě to tak dostane. Při zvonění jsem se rozbrečela. Je to těžká doba. Dolehlo to na mě. Odešli nám na covid už čtyři členové rodiny. Zemřela mi i maminka. Bojovala statečně,“ svěřila se Právu pětapadesátiletá Libuše, která stála před kostelem u svého auta. „Odskočila jsem si jen z práce, abych uctila jejich památku,“ vysvětlovala žena.

Přidat se k akci minuty ticha za oběti covidu se rozhodlo také město Chodov na Sokolovsku. „Rozhodli jsme se připomenout všechny oběti pandemie zvoněním všech zvonů kostela sv. Vavřince. Protože po celou dobu funguji jako zvoník, tak jsem se toho ujal,“ uvedl historik města Chodova Miloš Bělohlávek.

„Mě překvapilo, že když se začalo zvonit, protože pod kostelem je panelový dům v Rooseveltově ulici, kde se zrovna izoluje střecha, tak všichni dělníci na té střeše si stoupli, a teprve když zvony po pěti minutách dozvonily, tak opět pokračovali v práci,“ popisoval svůj zážitek Bělohlávek.

Mrtvých s covidem je přes 25 000, přibývá opětovně nakažených

Domácí

Vedle Chodova se přidala i další města, včetně Karlových Varů, kde se rozezněly zvony v chrámu sv. Máří Magdalény v lázeňském centru, pravoslavného chrámu sv. apoštolů Petra a Pavla, ale třeba také v kostelích Povýšení sv. Kříže v Rybářích nebo v kostele sv. Anny v Sedlci.

Reklama

Výběr článků

Načítám