Hlavní obsah

Mrtvých s covidem je přes 25 000, přibývá opětovně nakažených

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice v souvislosti s koronavirem zemřelo 25 055 osob. Plyne to z dat, která v úterý zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví. Dalších tisíc osob zemřelo během posledního týdne.

Článek

Hranice 25 000 úmrtí byla v ČR překonána rok od prvního případu smrti v souvislosti s nákazou covid-19.

Z dat plyne, že více než polovina všech úmrtí (13 115) připadá na letošní rok. Jen za posledních sedm dní přitom statistici evidují přes 1100 úmrtí.

V březnu již zemřelo přes 4000 osob, a pokud bude zachován stávající trend, bude překonán smutný rekord z listopadu, kdy v souvislosti s covidem-19 zemřelo téměř 5000 osob.

Reinfekce nejsou výjimečné

Z dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) plyne, že za poslední rok bylo zaznamenáno 1400 případů reinfekcí covid-19. Současný nárůst reinfekcí souvisí podle SZÚ s velkým počtem případů v podzimní vlně onemocnění.

Za reinfekci odborníci považují opakované, potvrzené, symptomatické onemocnění covid-19, mezi jehož první a druhou epizodou uběhlo alespoň 60 dnů.

„Zkrácení intervalu z původně používaných 90 dnů na současných 60 dnů souvisí s rozšířením variant viru. K většině opakovaných onemocnění ovšem došlo v intervalu podstatně vyšším, medián intervalu mezi první a druhou epizodou onemocnění u hlášených případů byl 124 dní,“ uvedl vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Jan Kynčl.

Staroměstské náměstí pokrylo přes 22 tisíc křížů

Domácí

Reinfekci v období od 1. března 2020 do konce letošního února zaznamenali odborníci u 656 mužů a 744 žen z více než milionu a 225 tisíc potvrzených případů nákazy.

Reinfekci prodělali lidé ve věku od 1 roku do 100 let, přičemž medián byl 42 let.  „Interval mezi první a druhou epizodou onemocnění byl v rozmezí 68 až 359 dní,“ doplnil vedoucí oddělení biostatistiky SZÚ Marek Malý.

Vedle toho probíhá prověřování možné reinfekce v dalších 81 případech. „Kromě tohoto počtu bylo identifikováno ještě 1456 případů možných reinfekcí covid-19, u nichž však minimálně jedna z epizod onemocnění proběhla bezpříznakově,” doplnil SZÚ s tím, že platí doporučení očkovat i osoby, které již nemoc prodělaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám