Hlavní obsah

Zvony v poledne připomněly oběti covidu

Právo, Karel Škrabal, alf
Aktualizováno

V pondělí v poledne si Česko připomnělo oběti koronavirové pandemie. K akci, ke které dala impulz iniciativa Minuta ticha, se připojují církve, města, vesnice i různá média.

Po célé republice se rozezněly zvonyVideo: Právo, Novinky

 
Článek

„Obcí se přihlásilo mnoho, někde na vsi bude zvonit umíráček, jinde kostely. A například Ostrava naši výzvu umístila na svoje webové stránky,“ řekl Právu Petr Pospíchal z iniciativy Minuta ticha, která vybrala 22. březen, protože v tento den před rokem zemřel v ČR první pacient na nemoc covid-19.

Od té doby jich bylo podle poslední statistiky 24 810. K akci se přidala jako jedna z prvních Česká biskupská konference a ve 12 hodin se rozezní zvony kostelů.

„Připojila se celostátní i regionální rádia a všechny velké televize. Někde bude dvacet vteřin ticho, jinde budou přenášet zvonění z kostelů. Například v Českém rozhlase by to mělo být z kostela na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze,“ uvedl Pospíchal.

Česko je kvůli úmrtím opět na špici světových tabulek

Domácí

„Minuta ticha vzbuzuje pozornost, šíří se to tak, že už ani nemáme o všem přehled. A o to nám šlo,“ popsal Pospíchal a dodal, že se setkává jen s pochopením a podporou.

Pietu za oběti koronaviru si připomněli díky místnímu zvoníkovi například i obyvatelé Chrastěšova u Vizovic na Zlínsku. Místní zvon spustil svůj hlas v pravé poledne z dřevěné zvonice. Bití zvonu se rozléhalo po celém údolí.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zvoník František Malý (72), který rozeznívá zvon v Chrastěšově na Zlínsku každé poledne již třicet let, připomněl rok od první oběti koronaviru v Česku.

Rozeznít zvon chodí dvaasedmdesátiletý zvoník František Malý každý den už přesně třicet let, od roku 1991. Přesně v tomto roce místní obyvatelé zbourali původní zchátralou zvonici a postavili novou dřevěnou.

Vzkazy na internetu

Minuta ticha vyzvala ty, kdo mají mezi svými blízkými oběť covidu-19, ať iniciativě pošlou jeho fotografii bez jména, se vzkazem či vzpomínkou. Ty pak zveřejňuje na svém facebookovém profilu.

„Dne 29. 10. 2020 nám covid-19 vzal naši milovanou maminku. Ta díra a to neskutečné prázdno zůstanou navždy. Čas utíká a bolet nic nepřestává.

15. 4. by se dožila 60 let. Dávejte na své nejbližší pozor a ochraňujte je,“ napsala k fotografii maminky její dcera Petra.

Za neděli přibylo 2373 nakažených

Zahraniční

„Minuta ticha za oběti pandemie pro mě znamená ztišení a duchovní propojení s těmi, kdo nemocí trpí, i s těmi, kdo kvůli ní opustili naše řady,“ řekl ve vzkazu Minutě ticha biskup Václav Malý.

Podle Pospíchala je smyslem akce o obětech pandemie mluvit, aby se ztracené životy nestaly jenom statistickým údajem. Jak uvedl pro Právo, inicia­tiva Minuta ticha dneškem ve své činnosti nekončí: „Chceme vytvořit prostor pro lidský pohled na důsledky pandemie. Věřím, že dojde i na celonárodní sbírku na Památník obětí pandemie, který bychom, tak trochu po vzoru někdejších morových sloupů, měli jako společnost mít.

Reklama

Výběr článků

Načítám