Hlavní obsah

Změna v systému kompenzací. Nově mají být podle nákladů

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikatelé a živnostníci, kteří nyní čerpají některý ze státních podpůrných programů Covid, se musejí připravit na změnu. Celou řadu těchto programů má postupně nahradit program jediný a podpora se bude nově počítat z prokázaných nákladů v minulosti.

Foto: ČTK

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček

Článek

„Kloníme se k tomu, že začneme utlumovat tyto specializované programy, ať už Covid nájemné, Covid Gastro uzavřené provozovny, či Covid ubytování, a spíše přejdeme na plošný program, který bude nákladového charakteru,“ řekl ve čtvrtek České televizi vicepre­miér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Kompenzace by se takto mohly začít vyplácet už od března.

Nový systém nazvaný pracovně Covid 2021 má běžet paralelně s podporou mezd Antivirus nebo kompenzačním bonusem pro OSVČ a v zásadě by byl určen pro kohokoliv.

Hotel s desítkami hostů, vlek v provozu. Policie jela do Harrachova na udání

Krimi

„Byl by to plošný program, který by porovnal náklady v určitém časovém období. Už bychom nerozlišovali, jestli se jedná o segment restaurací, maloobchodu, specifických služeb, skiareálů a podobně,“ uvedl Havlíček. Výplata z prokázaných nákladů je spravedlivější, dodal ministr.

Nyní podle Havlíčka některé subjekty mohou čerpat podporu jen v omezeném rozsahu. Jako příklad uvedl dodavatele do oblasti gastronomie. Na to, že na podporu pořádně nedosáhnou, si nedávno stěžovali třeba pořadatelé veletrhů nebo provozovatelé prádelen.

Covid 2021 teď ministerstvo průmyslu a obchodu projednává s oborovými svazy a asociacemi, vláda by jej měla podle zdroje Práva projednat už v pondělí.

Obědy drží restaurace nad vodou, Češi na poledním menu nešetří

Finance

Někteří podnikatelé o chystané změně slyší rádi, jiní mají výhrady. Ředitel Asociace horských středisek Libor Knot Právu řekl, že sice nemá aktuální informace, ale v principu by nový program uvítal. „Jednak zachytí obory, které prozatím propadly sítem a nedostaly vůbec nic, a za druhé se tam alespoň pracuje s rozdílem mezi náklady a výnosy, což jsme prosazovali od začátku,“ shrnul Knot.

Expert na gastronomii z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Luboš Kastner je zdrženlivý. První návrh, který přišel, podle něho není reálně proveditelný, protože by počítal s úrovní nákladů jako v loňském pandemickém roce.

Na Pardubicku byly otevřené restaurace a hosté bez roušek

Krimi

„To je pro oblast gastro absolutně nepoužitelné, ten rok byl zejména pro náš obor úplně mimo. Tlačili jsme na to, aby vláda uznala to, že se to musí počítat podle nákladů v roce 2019,“ řekl Právu Kastner s tím, že reakce na tento návrh zatím nepřišla.

Mluvčí Hospodářské komory ČR Miroslav Diro Právu sdělil, že návrh nebude komentovat, dokud jej analytici komory nezanalyzují.

Reklama

Výběr článků

Načítám