Hlavní obsah

Zeman děkoval zdravotníkům, kritizoval antirouškaře

Právo, ada, nig

Ve smířlivém duchu v pátek promluvil z televizních obrazovek v krátkém projevu prezident Miloš Zeman. Byl to od jara jeho druhý mimořádný projev v průběhu epidemie.

Projev prezidenta Miloše Zemana Video: Prima FTV

 
Článek

„Jsme v situaci, kdy o lidské životy bojují naši zdravotníci a já bych jim chtěl vyjádřit úctu, obdiv a poděkování,“ řekl. Půjčil si výrok z posvátného židovského textu Talmud, kde je psáno, že ten, kdo zachránil jeden lidský život, zachránil celé lidstvo.

Plně podporuji opatření vlády, i když si myslím, že někdy mohla být lépe komunikována.
prezident Miloš Zeman

DOKUMENT: Projev prezidenta republiky k národu

Dokumenty

„Máme k dispozici jenom jednu jedinou zbraň, protože vakcína ještě neexistuje. Touto zbraní je malý kousek látky, který si přivěsíme na obličej a který nás chrání před nákazou a naopak my chráníme druhé před touto nákazou,“ prohlásil prezident.

Čeští vědci vyzývají k nekompromisnímu osobnímu lockdownu. Smrt hrozí tisícům lidí

Stalo se

„Nenechte si tuto zbraň vyrazit z ruky. Nenechte se svést lidmi, kteří sice o epidemii vůbec nic nevědí, ale kvůli mediální pozornosti jsou ochotni říkat věci, které poškozují naši společnost,“ vyzval. Zeman zmínil „takzvané antirouškaře, ale i další, zubaře, kardiology, zpěváky“. Nepřímo tak narážel např. na Romana Šmuclera, Jana Pirka nebo Ilonu Csákovou. Podle prezidenta je třeba věřit odborníkům, přičemž jmenovitě zmínil ministra zdravotnictví Romana Prymulu, kterého označil za vítěze nad první vlnou koronaviru.

Zeman si prosadil svou. Oslavy na Hradě budou, oznámil po schůzce Babiš

Domácí

„Plně podporuji opatření vlády, i když si myslím, že někdy mohla být lépe komunikována,“ uvedl prezident. Podle něj je ale nyní třeba nemluvit jen o vládních opatřeních, ale také o tom, co může udělat každý člověk. „A jestliže se zbavíme představy, že tento kousek látky sundáme kvůli své pohodlnosti a ohrozíme tak své blízké i sebe sama, jestliže vydržíme, pak zvítězíme a pak každý z nás přispěl k záchraně vysokého počtu lidských životů,“ apeloval.

Zeman: Žádný lockdown, který by ohrozil českou ekonomiku

Domácí

Připomněl rostoucí počet hospitalizovaných pacientů, těžce nemocných i zesnulých. „Kdysi, když počet mrtvých byl na velmi nízké úrovni, jsme se mohli utěšovat tím, že covid se dá vyléčit, ale úmrtí se samozřejmě vyléčit nedá a je to nesmírná ztráta pro naši společnost, pro rodiny těch, kdo zemřeli, pro všechny z nás,“ řekl.

Vyzval k pokutám za nenošení roušek

Prezident je přesvědčen, že skončil čas domluv. Proto požádal ministra vnitra Jana Hamáčka, aby policie pokutovala nenošení roušek tam, kde jsou povinné. Jako příklad obdobného postupu zmínil Bavorsko nebo Francii.

Ceremoniál 28. října? Půjdu, když se dodrží vládní nařízení, řekl Prymula

Domácí

„Problémy, které máme, mají téměř všechny země na zeměkouli. Nejsme v tom sami, což samozřejmě není útěcha,“ poznamenal prezident.

„Až usedne prach na bojišti, až tato epidemie odejde, jako až dosud odešly všechny epidemie, budeme sčítat zisky a ztráty. Dělejme vše pro to, abychom touto zkouškou vyšli se ctí, nikoli zbabělostí, nikoli pohodlností, ale odpovědností vůči sobě i vůči druhým,“ zakončil Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám