Hlavní obsah

Zeman: Žádný lockdown, který by ohrozil českou ekonomiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman je proti lockdownu, který by ohrozil českou ekonomiku. Je zastáncem důsledného pokutování nedodržování opatření proti šíření koronaviru. Například za nenošení roušek by měla být podle jeho názoru pokuta ve výši 2000 až 3000 korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Jsem proti lockdownu, který by ohrozil ekonomiku, protože si domnívám, že Česká republika si už druhý lockdown nemůže dovolit,” řekl Zeman v rozhovoru pro deník Blesk. Uzavření ekonomiky by podle něj mělo podobné důsledky jako virus.

Prezident ocenil přístup Bavorska, které pokutuje nenošení roušek a žádá zvýšení pokut v rámci celého Německa. „Nemáme tak vysokou životní úroveň jako v Německu, máme ji zhruba třetinovou, podle toho by měla vypadat pokuta. Myslím dva, maximálně tři tisíce korun by dostačovalo,” řekl Zeman. Důsledně by ji měla vymáhat policie, které by mohla pomoci podle hlavy státu městská policie.

Zeman řekl, že žasne nad tím, jak koronavirus v řadě zemí řádí. Poznamenal, že sebekriticky je nutné říci, že se Česká republika, stejně jako Izrael, ocitly na chvostu žebříčku, i když předtím byly premianty.

V sobotu přibylo v České republice 4635 potvrzených případů nemoci covid-19. Je to sice o skoro čtyři tisíce nakažených méně než v rekordní pátek, jde ale o nejvyšší nárůst o víkendovém dni, kdy se méně testuje, a celkově pátý nejvyšší počet za jediný den od začátku epidemie. V nemocnicích bylo 2085 pacientů s covidem, z toho 408 ve vážném stavu. V sobotu zemřelo v souvislosti s koronavirem dalších 22 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám