Hlavní obsah

Zaměstnanec farmy v Nizozemsku se nejspíš nakazil koronavirem od norka

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Nizozemsku se koronavirem nakazil člověk pracující na farmě s norky. Podle ministryně zemědělství Caroly Schoutenové je pravděpodobné, že jedince virem nakazilo zvíře. Sama ministryně ještě nedávno říkala, že zvíře na člověka vir přenést nemůže.

Foto: Profimedia.cz

Zaměstnanec farmy se měl nakazit od norka. Ilustrační foto

Článek

Ukázalo se, že vzorek jednoho ze zaměstnanců farmy se podobá vzorku viru nalezeného v těle norka ze stejné farmy. Na základě vzájemného srovnání se vyvozuje, že zaměstnance pravděpodobně infikovalo zvíře, stojí na oficiálním webu nizozemského ministerstva zemědělství.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Jsem v kontaktu s majiteli farmy, rodinami i samotnými zaměstnanci, na které může mít tento výzkum zásadní dopad,“ napsala ministryně Schoutenová v dopise určeném poslancům. Dodala také, že její původní domněnka, že se vir nemůže přenášet ze zvířete na člověka, byla mylná.

Schoutenová nicméně uklidnila veřejnost prohlášením, že podle Nizozemského institutu pro veřejné zdraví zůstává pravděpodobnost, že se člověk infikuje od zvířete, velmi malá.

Pavilon kočkovitých šelem v newyorské zoo se rozkašlal. Vir zavlekl chovatel

Koronavirus

První případy nákazy se u norků objevily v Nizozemsku už na konci dubna, kdy si pracovníci farem všimli, že zvířata mají potíže s dýcháním. Vláda na základě nových poznatků přijala některá opatření a zavedla povinný screening všech farem s norky.

Oficiální web ministerstva také uvádí, že norci se nejspíš nakazili od hospodářských koček. U těch se ve třech z jedenácti případů potvrdilo, že se s virem střetly, protože měly v těle protilátky.

Vědci předpokládají, že původním zdrojem koronaviru SARS-CoV-2 jsou netopýři. Roli v přenosu viru mezi nimi a člověkem měl sehrát ještě jiný hostitel, nejčastěji se hovoří o luskounech. Nákaza se už dříve projevila u domácích mazlíčků, podle studií se přitom zvířata nakazila od lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám