Hlavní obsah

Zájem o očkování stále roste. Lidé chodí i pro první dávky

– Praha

V posledních dnech opět roste zájem o očkování, a to i o první dávku. Za poslední týden ji dostalo 52 tisíc lidí. Celkově se očkování účastní 58,8 procenta populace, jejich podíl se o jeden procentní bod zvýšil během posledních osmi dní. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví.

Článek

Polovinu posledních očkování tvoří nicméně třetí dávky. Ty jsou určeny osobám, které byly plně vakcinované do letošního dubna. Jsou to zejména zdravotníci a nejstarší lidé do 70 let, u nichž vlivem horší funkce imunitního systému ve stáří po zhruba šesti měsících ochrana po očkování výrazně klesá.

Zájem roste ale i mezi lidmi, kteří se dosud očkovat nenechali. V říjnu zdravotníci podali přes 117 tisíc prvních dávek očkování, přes 52 600 za posledních sedm dní.

Zájem o očkování raketově roste

Koronavirus

Vyšší zájem je napříč věkovými skupinami, nejvyšší je ale u lidí ve věku 18 až 39 let a 40 až 59 let. Za posledních sedm dní si nechal první dávku aplikovat zhruba dvojnásobný počet lidí tohoto věku proti předchozímu týdnu.

Vliv na zvyšující se zájem o očkování má zřejmě nové opatření vlády, která rozhodla, že od 1. listopadu nebudou zdravotní pojišťovny hradit preventivní testy na koronavirus.

Zároveň spolu s tím by měli začátkem nového měsíce například provozovatelé restaurací kontrolovat, zda mají lidé potvrzení o bezinfekčnosti, tedy o testu, očkování či o prodělání nemoci.

Alespoň jednu dávku vakcíny už má půlka lidstva

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám