Hlavní obsah

Vystresovaní jihoameričtí muži začali během karantény vraždit manželky

V Latinské Americe vede nucená izolace v době epidemie nemoci covid-19 k prudkému nárůstu počtu telefonátů, v nichž se oběti domácího násilí, které nemohou uniknout z domova, dožadují pomoci. Píše o tom agentura AFP.

Foto: Petr Kaplan, Právo

Policejní hlídka v brazilském Riu de Janeiru

Článek

V Argentině za prvních 20 dní karantény vyhlášené 20. března zabili manželé či bývalí manželé 18 žen. Počty telefonátů na linku pomoci ženám vzrostly o 39 procent.

Situace není o mnoho lepší ani v Mexiku, v Brazílii, v Chile, ani jinde v regionu. Opatření přijatá úřady a různými sdruženími se někdy zdají být nepostačující.

Itálie už má přes 200 tisíc nakažených

Evropa

V Mexiku zavraždili už 200 žen

V Mexiku od začátku karantény 24. března vzrostl počet telefonátů na linky pomoci ženám, říká ředitelka mexického Národního institutu pro ženy Nadine Gasmanová. Mexická vědkyně Maria Salguerová odhaduje, že od 24. března bylo zavražděno 200 žen.

Počátkem dubna vyvolala v Mexiku pobouření vražda třináctileté dívky Any Paoly, kterou doma znásilnil a ubil lupič, zatímco její matka byla nakoupit.

Obětí viru v Británii může být dvakrát víc, sčítají se jen mrtví v nemocnicích

Koronavirus

V Mexiku od začátku karantény telefonovalo nevládní organizaci, která zajišťuje umístění žen, jež se staly obětí násilí, do azylových domů, o 60 procent žen více než před vyhlášením izolace. Centrum přijalo o pět procent více žen.

V Sao Paulu, epicentru epidemie covid-19 v Brazílii, vzrostly stížnosti na domácí násilí o 30 procent. Na 700 dobrovolníků se rozhodlo vytvořit linku pomoci, která obětem poskytuje lékařskou, právní a psychologickou pomoc prostřednictvím aplikace WhatsApp.

Alarmující čísla z Chile

V Chile, kde byla v nejvíce postižených zónách vyhlášena karanténa a zákaz vycházení, vzrostl počet stížností v santiagské čtvrti Providencia o 500 procent. "Zvýšila se spotřeba alkoholu, lidé trpí více úzkostmi a depresemi a to vede k nárůstu násilí v rodinách," uvedla Paula Dazová z chilského ministerstva zdravotnictví.

V Argentině otřásla zemí vražda Cristiny Iglesiasové a její sedmileté dcery Ady, kterou spáchal matčin přítel. Obě těla byla nalezena zahrabána na zahradě jejich domu v Buenos Aires.

Jinde zase policie na popud sousedů přišla včas, aby zachránila ženu, na niž její manžel zaútočil s kladivem.

"Každodenně je nějaká žena zneužita, znásilněna nebo zbita svým partnerem nebo bývalým manželem. Za normálních časů bychom usilovali o to, aby podala žalobu. Dnes je však nejdůležitější, aby unikla z domova," zdůrazňuje Ada Ricová z nevládní organizace La Casa del Encuentro.

Loni v Latinské Americe došlo k 3800 vraždám žen. To byl ve srovnání s rokem 2018 nárůst o osm procent, uvádí organizace pro rovnost pohlaví při Hospodářské komisi pro Latinskou Ameriku.

Reklama

Výběr článků

Načítám