Hlavní obsah

Výrobce Moderny žádá o schválení vakcíny i pro děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobce americké vakcíny Moderna požádal v pondělí Evropskou lékovou agenturu (EMA) o schválení vakcíny pro děti, napsal server týdeníku Focus. V Evropě má Moderna souhlas pro očkování až od 18 let, na starém kontinentu se tak zatím může k očkování dětí používat jen vakcína společnosti BioNTtech/Pfizer.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Moderna skončila čtvrtletí v zisku.

Článek

Společnost dokládá žádost studií, jíž se ve Spojených státech účastnilo 2500 dětí ve věku 12 až 18 let. Účinnost byla podle společnosti sto procent, snášenlivost látky a bezpečnost pak byly stejné jako u dospělých. Přípravek je „obecně dobře snášen“, tvrdí společnost.

Moderna získala souhlas Evropské lékové agentury letos 6. ledna. Evropská unie objednala u společnosti 160 milionů dávek. V únoru byla objednávka zvýšena na 300 milionů dávek.

Pediatr: Očkování dětí od 12 let může zachránit jejich zdraví

Domácí

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) na konci května doporučila pro věkovou skupinu 12 až 15 let použití vakcíny, kterou vyvinuly společnosti Pfizer a BioNTech. Jde zároveň o první očkovací preparát, jehož použití u mladistvých bylo v zemích Evropské unie schváleno.

Řada evropských zemí očkování dětí ve věku 12 až 17 let již odstartovala. V Rakousku zahájili vakcinaci ve spolkové zemi Dolní Rakousko a Vídeň. Postupně se budou přidávat další spolkové země. Vláda Sebastiana Kurze chce mít do začátku školního roku naočkovánu většinu školáků a studentů, aby se mohl zahájit nový školní rok bez distanční výuky.

K očkování se už přihlásilo přes 165 000 mladých od 16 let

Domácí

Očkovat věkovou skupinu 12 až 17 let před začátkem školního roku chce také Španělsko. K vakcinaci dětí se ze zemí Evropské unie přiklonily například také Francie, Itálie, Německo a Polsko.

Francie oznámila, že od 15. června se budou moci nechat očkovat lidé ve věku 12 až 18 let. Itálie zpřístupnila vakcinaci pro všechny od 12 let již ve čtvrtek a Německo uvedlo, že mladiství od 12 let se mohou k očkování registrovat od pondělí. Také v Polsku se od stejného dne může nechat očkovat mládež ve věku 12 až 15 let.

Rakousko začíná s očkováním dětí

Koronavirus

V Česku se zatím o očkování dětí diskutuje. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že zatím není jasné, kdy by se mohly očkovat i děti ve věku od 12 let. Zatím je registrace zpřístupněna starším 16 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám