Hlavní obsah

Rakousko začíná s očkováním dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakousko zahájilo očkování dětí ve věkové kategorii 12 až 16 let. Vakcinační kvapík odstartoval zatím ve spolkové zemi Dolní Rakousy, dále by měla přijít na řadu Vídeň, Horní Rakousko a postupně se budou přidávat další spolkové země. Vláda Sebastiana Kurze chce mít do začátku školního roku naočkovánu většinu školáků a studentů, aby se mohl zahájit nový školní rok bez distanční výuky, píše server deníku Krone.at.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Do dané věkové kategorie spadá zhruba 340 tisíc dětí a mladých lidí. Ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein předpokládá, že se jich nechá naočkovat minimálně 200 tisíc. Cílem je „zahájit v září výuku bez jakýchkoliv problémů“.

Ministr ujistil, že vakcín bude dostatek. Alpská země obdrží v červnu asi tři miliony dávek.

V Česku padl očkovací rekord

Domácí

Zájemci o očkování vzali ve středu v Dolním Rakousku rezervační systém útokem. Z místních celkových 67 tisíc dětí a mladistvých se jich k očkování během dvou hodin přihlásilo 8500, do večera jich pak bylo celkem 12 500.

Děti mladší 14 let potřebují k očkování souhlas rodiče nebo zákonného zástupce. Od 14 let se ale mohou rozhodnout samy. V případě, že by rodič nesouhlasil s vakcínou, dítě se přesto může nechat naočkovat, souhlas rodiče k tomu nepotřebuje, připomíná deník Krone.

Epidemiolog Smejkal: Je vhodné opět zkrátit interval mezi dávkami vakcíny

Domácí

Ve srovnání s ostatními věkovými kategoriemi většinou neměly děti a teenageři těžší průběh onemocnění covidem-19, ale tím, že se nakazili, přispívali k šíření nákazy. Díky očkování by se mělo rychleji docílit kolektivní imunity.

V Dolním Rakousku dostalo zatím první dávku celkem 721 493 lidí, druhou dávku už má 303 443 osob. Dalších 276 654 lidí se registrovalo a na očkování se mají dostavit v nejbližších dnech.

Šmuclerovi po očkování ochrnula půlka obličeje

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám