Hlavní obsah

Vlaky ani autobusy zatím za hranice nemohou

Právo, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda od pátku povolila cestování do zahraničí, což se týká i dovolených. Vlakoví a autobusoví dopravci ale stále musí dodržovat vládní nařízení, které omezilo hromadnou přeshraniční dopravu. To pořád platí a nepatří mezi ta opatření, která ve čtvrtek zrušil soud.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vládní nařízení s platností od 14. března zakázalo všem drážním dopravcům přepravu cestujících přes hranice Česka, omezení platí i pro silniční dopravce s výjimkou vozidel s kapacitou do devíti osob.

„Zavření hranic má pro Leo Express jako mezinárodního dopravce významné ekonomické dopady. Prozatímní rozvolnění v oblasti přeshraničního cestování se vlakové a autobusové dopravy nedotýká. Proto nyní přidáváme pouze vnitrostátní spoje,“ řekl Právu mluvčí Leo Expressu Emil Sedlařík.

Lidé se hned ptali

Dopravce nyní čeká od vlády další plány, aby se mohl připravit na znovuobnovení spojení do Polska či na Slovensko.

V pohotovosti je i další soukromý železniční dopravce. „RegioJet je okamžitě připraven obnovit přeshraniční spojení, zejména do zemí, jako je Rakousko, Německo či Slovensko. Informovali jsme o tom i ministerstvo dopravy,“ uvedl mluvčí dopravce Aleš Ondrůj.

„Jedinou překážkou je aktuálně zákaz pravidelné přeshraniční autobusové a vlakové dopravy, který je vedle uvolnění cestování občanů přes hranice také třeba odvolat, aby se mohla mezinárodní přeprava rozběhnout. Je to zapotřebí vyřešit co nejdříve,“ dodal Ondrůj.

Firma dostává od čtvrtečního večera, kdy vláda restrikce zvolnila, desítky dotazů, kdy se začne jezdit i do ciziny.

Economist: Zavírání hranic při epidemii nepomůže, může i škodit

Koronavirus

„Obnovení mezistátní dopravy je závislé nejen na situaci v ČR, ale také na podmínkách v sousedních státech. Například volný pohyb osob na Slovensko nebo do Polska není omezen ze strany ČR, ale ze strany sousedů,“ upozornila mluvčí ČD Vanda Rajnochová. Také dráhy se však od neděle a začátkem příštího týdne chystají obnovit další dálkové, prozatím vnitrostátní spoje.

Lidé tedy zůstávají odkázaní především na osobní automobilovou dopravu.

Vládní nařízení omezilo také provoz na letištích, ale s výjimkou mezinárodního letiště Václava Havla Praha. Zde však zatím přistávaly zejména repatriační lety s lidmi, kteří uvázli v cizině. Zahraniční aerolinky, jako například Lufthansa a další, z větší části přerušily provoz a uzemnily letadla.

„Většina zemí neumožňuje lidem z ČR vstup na svá území nebo jen za velmi restriktivních podmínek,“ vysvětlila Právu mluvčí Smartwings Group Vladimíra Dufková. Obnovování linek bude záležet i na poptávce.

Ke změnám se ale schyluje. ČSA již nabízejí letenky do Amsterdamu. Polské aerolinky LOT zase prodávají v termínu od 10. května lety z Prahy do Paříže, Amsterodamu nebo Kyjeva.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám