Hlavní obsah

Zmatek na hranicích. Každý říká něco jiného

Češi mohou podle čtvrtečního vládního rozhodnutí libovolně vycestovat za hranice země. Jsou s tím ovšem spojeny podmínky, které nejsou úplně jasné, například zda a jak se bude průjezd lidí evidovat, zda bude potřeba mít test i při opuštění země a jak to bude vypadat se získáváním negativních testů při návratu do země.

Foto: koláž Novinky.cz s využitím ČTK

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula

Článek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) při představování vládního rozhodnutí ve čtvrtek večer řekl, že při návratu do země bude potřeba mít už ze zahraničí negativní test na koronavirus ne starší čtyři dny, jinak bude muset člověk nastoupit na 14denní karanténu. Totéž v pátek řekl i jeho náměstek Roman Prymula.

Ovšem ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) ve vysílání Radiožurnálu přišel s teorií, že se cestující po návratu podrobí testu až v Česku. „Když se ten dotyčný vrací, tak má určitou dobu, kdy musí dorazit do svého města nebo obce, a tam se nechat otestovat,“ řekl Havlíček.

Na otázku, jak se to bude kontrolovat, odpověděl, že nelze zkontrolovat každého, a apeloval na lidi, aby se nesnažili systém obcházet.

Je to tak. Domnívám se...

Prymula v Radiožurnálu řekl, že bude potřeba lidem zaevidovat občanský průkaz nebo pas. Když byl konfrontován s tím, co o chvíli dříve řekl Havlíček, odpověděl: „My jsme to tak navrhovali a domnívám se, že to tak bylo přijato.”

Lidé mohou volně za hranice. I na dovolenou, rozhodla vláda

Domácí

Opatření platí od pondělí 27. dubna, i když Vojtěch včera mluvil o pátku. Do země budou moci s negativním testem vstoupit jak Češi, kteří se vracejí, tak i cizinci. I pro ně bude platit, že se buď prokážou testem ne starším čtyři dny, nebo budou muset do karantény.

Ne do každé země půjde volně cestovat

Kam budou moci Češi vyjet, záleží i na opatřeních, která přijaly jiné země. Část z nich také vyžaduje při vstupu na jejich území negativní test, například Rakousko.

„Troufám si říci, že do většiny evropských zemí to nepůjde,” řekl Prymula.

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že nedoporučuje cestovat do zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám