Hlavní obsah

Vládě se nelíbí skupinové popíjení v parcích a pohrozila, že přitvrdí

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) apeloval na občany, aby se chovali zodpovědně a dodržovali doporučení neshlukovat se a nosit roušky. Pokud nebudou dodržovat doporučení, může zasáhnout policie.

Lidé v parku Riegrovy sadyVideo: Novinky

 
Článek

„Měl jsem za to, že naše apely budou stačit,” konstatoval Hamáček s poukazem na shlukování a popíjení v parcích, k němuž lákaly příjemné jarní teploty. „Doufal jsem, že pochopí, že si tím říkají o průšvih, neboť je riziko, že někoho zabijou,” nebral si Hamáček servítky. Doposud policie řešila podobné přestupky domluvou.

„Pokud to nefunguje, budeme muset přitvrdit,” dodal s tím, že pokud to nepůjde po dobrém, mohou zasáhnout pořádkové jednotky. „Věřím, že lidé mají rozum a nebudou dělat něco, co ve finále ohrožuje jejich vlastní život i jejich nejbližší,” dodal ministr.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Premiér Andrej Babiš (ANO) doplnil, že vláda má signály o tom, že někteří pendleři pracující v pohraničí ve volném čase navštěvují lékaře a pohybují se na veřejnosti. Lidé, kteří budou výjimku umožňující jim vycestovat zneužívat, o ni přijdou.

Ministr Hamáček poděkoval lidem, že začali hromadně nosit roušky, byť připomněl, že „situace v zásobování ochrannými prostředky je tristní”. „Děláme, co můžeme,” uvedl ministr, který již dříve avizoval, že se podařilo v Číně zajistit miliony roušek a respirátorů. „Co je problém, je doprava,” připustil ministr.

Vláda má prý zajištěny další miliony roušek a respirátorů. Ale opět v Číně

Koronavirus

Dopravu by měl zajistit ukrajinský dopravce s obřím dopravním Antonovem An-124. „Pokud vše půjde, jak má, měl by koncem víkendu přiletět z Číny An-124 Ruslan,” řekl Hamáček, podle něhož zatím ministerstvo za ochranné prostředky utratilo přes miliardu korun.

„Nechci nic slibovat, protože si oddechnu, až to tu bude,” dodal ministr. „Dokud nedojdou ty velké dodávky, zakrývejte si nos a ústa čímkoliv, co je k dispozici,” vyzval občany.

Reklama

Výběr článků

Načítám