Hlavní obsah

Vláda chce prodloužit nouzový stav

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Vláda nakonec požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, a to až do 25. května. Novinkám to sdělil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Vláda ovšem bude žádost schvalovat až v pátek. Zároveň kabinet uposlechl rozsudek pražského městského soudu a všechna protikoronavirová opatření nařízená ministerstvem zdravotnictví přijal nově jako celá vláda podle krizového zákona.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

„Udělali jsme to, co po nás chtěl soud. Zrušená opatření ministerstva zdravotnictví jsme přijali jako krizová opatření vlády podle krizového zákona s platností od půlnoci,” sdělil Novinkám šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček.

Zároveň potvrdil, že vláda požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Ten má platit do 25. května. Poslance bude o prodloužení žádat ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Soud zrušil opatření omezující obchod a volný pohyb

Koronavirus

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci uvedl, že vláda prodloužení ještě neschválila, ale shodla se na něm. „Všichni souhlasíme, aby byl nouzový stav schválen, ale nejsem si jistý, jestli jsme to formálně schválili,“ řekl Vojtěch.

Kabinet současně přijal všechna opatření týkající se omezení prodeje a služeb a omezení pohybu osob na základě krizových zákonů. Změnil tak současný legislativní rámec.

Pražský městský soud totiž ve čtvrtek zrušil s účinností od 27. dubna čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, která v souvislosti s koronavirovou pandemií omezila volný pohyb, maloobchod a služby. Soud konstatoval, že jsou nezákonná. Rozhodnutí pražského městského soudu je pravomocné, ministerstvo si může podat kasační stížnost. Ministr Vojtěch ve čtvrtek řekl, že tak učiní.

Zdravotnictví podá kasační stížnost proti rozhodnutí o opatřeních kvůli koronaviru

Domácí

Vláda měla do pondělí čas, aby opatření přijala v zákonné formě, tedy jako krizové opatření.

Problém je podle soudu především v tom, že vláda zmíněná nařízení nevydala pod krizovým zákonem, ale na základě zákona o ochraně veřejného zdraví. Rozdíl je v tom, že podle krizového zákona mají lidé a firmy nárok na náhradu škody, zatímco podle zákona o ochraně veřejného zdraví nikoli.

Hamáček prodloužení nouzového stavu nakonec navrhne. Babiš je proti, ale chce diskutovat

Domácí

Nouzový stav byl předmětem sporu ve vládě. Ministři za ČSSD v čele s Hamáčkem jej chtěli prodloužit, zatímco členové vlády za hnutí ANO jej chtěli ukončit na konci dubna, do kdy jej schválila Sněmovna. Čtvrteční rozhodnutí soudu ale vše změnilo.

Přehledně: Co se kdy otevře podle zrychleného scénáře

Domácí

Vláda zároveň během dne také rozhodla o rychlejším rozvolňování zmíněných opatření a už příští pondělí se mohou otevřít velké obchody.

Reklama

Výběr článků

Načítám