Hlavní obsah

Vláda jednala o nejvyšším státním zástupci i o koronaviru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Návrhem ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) na jmenování Igora Stříže nejvyšším státním zástupcem se v pondělí zabývala vláda premiéra Andreje Babiše (ANO). Stříž řídí Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) od 1. července, kdy jakožto první náměstek převzal pravomoci končícího šéfa žalobců Pavla Zemana. Brífink po jednání je naplánovaný na 16. hodinu, Novinky ho nabídnou živě.

TK po jednání vlády 12.7.2021Video: ČTK

 
Článek

Benešová Stříže na post nejvyššího státního zástupce navrhla už na konci června, vláda to však dosud neprojednala.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dříve zmínil, že by šéfa žalobců mohl jmenovat až nový kabinet po volbách, jak žádá opozice. Podle Lidových novin předseda vlády Střížovu nominaci odmítl a Benešové údajně řekl, že ji odvolá z funkce, pokud navrhne někoho z okolí Pavla Zemana.

Benešová navrhla na post nejvyššího státního zástupce Igora Stříže

Domácí

Premiér prosazoval, aby byl kandidát zvnějšku soustavy státního zastupitelství, napsal deník.

Zkrátí se doba mezi dávkami 

Tématem jednání měl být i koronavirus. Již dopoledne ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že lidé, kteří se registrovali k očkování a ještě nemají vybraný termín, budou mít od čtvrtka 15. července mezi první a druhou dávkou očkování odstup 21 dní místo dosavadních 34 dní.

Termín se zkrátí také všem dětem, které jsou zaregistrovány k očkování nebo už byly očkovány první dávkou. Lidé s již zarezervovaným termínem očkování nebo podanou první dávkou si termín měnit nemohou.

Očkovaní mohou soutěžit o iPhone či tenisky, láká Babiš do nových center

Domácí

Vláda též jednala o předlohách poslanců koaliční ČSSD k širším změnám v důchodech. Její podporu zřejmě nezískají.

Neutrálně by se mohl kabinet postavit například k novele, podle níž by lidé pracující v náročných profesích mohli odcházet do důchodu dříve.

Negativní stanovisko pak zřejmě dostane návrh, který se týká zvýšení důchodu o 500 korun měsíčně za vychované dítě.

Vyšší důchody prošly Sněmovnou v prvním čtení

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám