Hlavní obsah

Vyšší důchody prošly Sněmovnou v prvním čtení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci ve středu v prvním čtení podpořili navýšení důchodů nad zákonnou valorizaci o tři sta korun. Zrychlené projednání zákona ale neprošlo, kluby opoziční koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) to totiž vetovaly. Podat chtějí pozměňovací zákony.

Foto: Petr Horník, Právo

Na snímku ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) ve Sněmovně

Článek

„Chceme zvyšovat lidem, kteří celý život pracovali, důchody. Je to investice do lidské důstojnosti. Každý rok je to ale zpochybňováno. Tři stovky nad zákonnou valorizaci přitom nejsou žádné terno,“ představila návrh ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Analýza: Měli se důchodci za Kalouska lépe?

Ekonomika

Podle platného zákona by se měly v rámci valorizace navýšit důchody o 458, s navýšením o 300 korun by tak mohli mít důchodci v roce 2022 penze o 758 korun vyšší. Průměrný důchod by mohl dosáhnout výše 16 195 korun.

Na dodatečné přidání by muselo jít příští rok ze státní kasy 10,6 miliardy korun. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) si to mohou veřejné finance dovolit.

„Toto zvýšení nepředstavuje zátěž, kterou by si naše veřejné finance nemohly dovolit,“ prohlásila k poslancům. Navrhnutý rozpočet na příští rok počítá se schodkem 390 miliard.

Babišova vláda schválila rozpočet s obřím schodkem 390 miliard

Ekonomika

500 korun za vychované dítě 

Se Schillerovou nesouhlasí část opozice. Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové by bylo nejlepší důchodovou novelu zamítnout.

„Nemůžeme podpořit něco, co není vykompenzováno opravdovou snahou šetřit na výdajích," uvedla.

Kabinet ANO a ČSSD podle ní dělá jen líbivé kroky, ale hlubší změnu důchodového systému nebyl schopen připravit.

Důchodci dostanou navíc 300 korun, rozhodla koaliční rada

Ekonomika

Lidovci chtějí podle šéfa strany Mariana Jurečky uplatnit pozměňovací návrhy na uzákonění příspěvku 500 korun k měsíčnímu důchodu za každé vychované dítě a na změnu výpočtu vdovských a vdoveckých penzí.

„Pokud zvyšovat důchody nad zákonnou valorizaci, tak těm, kteří opravdu pomoc potřebují. Jsou to především maminky, které řádně pracovaly a zároveň vychovávaly svoje děti. Chtěli bychom tak podat návrh, který by této skupině přidal 500 korun měsíčně za vychované dítě,“ uvedl.

Maláčová navrhne navýšení důchodů

Domácí

Piráti zase volají po úpravě valorizačního mechanismu. „Politici by ho nezneužívali ve volebních kampaních. Přál bych si dělat systémová řešení,“ řekl ve Sněmovně Pirát Tomáš Martínek.

Nespokojená je i SPD. Navrhovaná částka 300 korun je podle ní nízká.

Reklama

Výběr článků

Načítám