Hlavní obsah

Vězni očichávali roušku, aby se nakazili. Mysleli, že je pustí na svobodu

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na třicet vězňů se v dubnu nakazilo v kalifornské věznici North County Correctional Facility koronavirem, devět z nich mělo středně těžký průběh nemoci covid-19, u zbytku nemoc nepropukla. Při zkoumání, zda bylo mezi vězni dodržováno sociální distancování, zjistil úřad šerifa, že muži se nakazili záměrně v domnění, že budou propuštěni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vězni v Kalifornii si schválně půjčovali roušky a vodu, aby se nakazili koronaviremVideo: Los Angeles County Sheriff's Department , AP

 
Článek

Až do poloviny dubna neměla věznice North County Correctional Facility žádný případ nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Na konci dubna už evidovala na třicet případů a nebylo jasné, jak se vězni nakazili.

Úřad šerifa poté prozkoumával záznamy bezpečnostních kamer, aby se ujistil, že ve vězení byly dodržovány odstupy. „Nemohli jsme pochopit, co se stalo, když všechno bylo správně,“ uvedl šerif Alex Villanueva.

V Kalifornii chtějí kvůli pandemii propustit i staré vězně odsouzené za násilí

Koronavirus

Záběry to brzy odhalily. Na jednom z nich skupinka vězňů čichá kolem jedné roušky, na druhém pak zase všichni upíjejí ze stejného kelímku, který si mezi sebou posílají. Během dvou týdnů bylo pozitivně testováno na koronavirus 21 vězňů, kteří upíjeli ze stejné vody, a devět z těch, kteří čichali k masce.

Podle šerifa měli všichni z pozitivně testovaných pouze slabé či žádné příznaky, pouze u některých se objevily příznaky střední, jako například horečka. Další vězni, jak ukázalo vyšetřování, se pokoušeli pomocí horké vody zvýšit svou tělesnou teplotu těsně předtím, než je sestra změřila.

Vězení v Chicagu se stalo epicentrem koronaviru. Nakazilo se v něm přes 300 lidí

Koronavirus

„Tyhle záběry ukazují na problém, protože je mezi vězni rozšířená víra, že když se nakazí, tak si vynutí propuštění. Ale to se nestane,“ uvedl Villanueva.

V USA se koronavirem nakazilo podle odhadů okolo dvou tisíc vězňů, z toho 350 jich zemřelo. Vláda v souvislosti s dodržováním bezpečných vzdáleností mezi vězni a zároveň přeplněností věznic umožnila propustit vězně, kterým do vypršení trestu zbývalo šedesát dní. Každý případ byl však posuzován individuálně.

Reklama

Výběr článků

Načítám