Hlavní obsah

Ventilátory z jarní sbírky mají konečně povolení od ministerstva

Právo, Martin Procházka

Plicní ventilátor CoroVent, vyvinutý na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT, získal od ministerstva zdravotnictví blokovou výjimku a povolení k prodeji a použití.

Foto: Libor Plíhal, ČTK

Plicní ventilátor CoroVent určený pro lidi s koronavirem. Vyvinuli ho odborníci spolupracující na platformě COVID19CZ. Projekt podpořila veřejná sbírka.

Článek

„Ventilátory byly schváleny v režimu nouzovém, tedy pro případ, kdy nejsou standardní ventilátory. Schválení bylo uděleno ministerstvem zdravotnictví na omezenou dobu do 30. listopadu,“ potvrdil šéf resortu Roman Prymula (za ANO).

Celkem 182 ventilátorů, které pro ČVUT za peníze z veřejné sbírky na jaře vyrobila třebíčská společnost MICo Medical, je teď připraveno k distribuci do nemocnic. Právě MICo Medical získala od ministerstva blokovou výjimku na CoroVent.

Výrobce českých ventilátorů: Do tří týdnů jich můžeme dodat 500

Koronavirus

Firma bude CoroVent distribuovat zdarma včetně zaškolení. Díky blokové výjimce nebudou muset jednotlivé nemocnice žádat o individuální výjimku pro CoroVent a mohou ho zařadit do svých rezerv.

Scházejí stovky kusů

ČVUT minulý týden vyzvala nemocnice, ať se o ventilátory hlásí. Z reakcí podle mluvčí Andrey Vondrákové vyplynulo, že jich je potřeba 650, chybí tedy více než 400 kusů, především v menších nemocnicích.

„Chtěli bychom poprosit firmy, které by měly zájem pomoci českým nemocnicím, aby přispěly jakoukoliv částkou na úhradu tohoto ventilátoru. Ohledně financí chceme jednat i s hejtmany a dalšími zřizovateli nemocnic, kteří o CoroVent požádali,“ řekl rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

Češi vyvinuli ventilátor, který chce i Amerika

Domácí

Podle školy činí snížená cena ventilátoru CoroVent 200 000 korun bez DPH a jde o nejlevnější ventilátor na trhu. Jiří Denner z MICo Medical zdůraznil, že CoroVent je přímo určen pro pacienty s onemocněním covid-19 a jeho funkce jsou oproti standardním ventilátorům omezené. „Jeho nespornou výhodou je rychlé zaškolení, snadné ovládání, nízká cena, odolné provedení a rychlá výroba,“ dodal.

Již dříve Právu řekl, v případě zajištění financování za ventilátory je firma připravena začít vyrábět ventilátory v řádu dní a během tří týdnů jich zvládne vyprodukovat až 500.

Přehledně: Jak Západ pomáhá nakaženému Česku

Koronavirus

Padesát ventilátorů CoroVent už darovala nemocnicím společnost PPF, v nejbližších dnech by měl stát obdržet dalších sto plicních ventilátorů od společnosti BTL. Třicet ventilátorů uvolní Evropská komise a v pátek má o uvolnění 60 ventilátorů z aliančních zásob rozhodnout NATO.

Prymula na čtvrtečním jednání vlády požádal o dalších 300 milionů korun mimo jiné na plicní ventilátory, kterých chce stát koupit dalších 600.

Reklama

Výběr článků

Načítám