Hlavní obsah

Výrobce českých ventilátorů: Do tří týdnů jich můžeme dodat 500

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel Mico Medical Jiří Denner v rozhovoru pro Právo uvedl, že zájem nemocnic o plicní ventilátory CoroVent je veliký.

Jiří Denner s plicním ventilátorem CoroVent

Článek

Kolik je nyní ventilátorů CoroVent k dispozici?

Je to 182 kusů, které má ČVUT, a 50, které jsme vyrobili pro skupinu PPF. Potřeba je ale už teď vyšší než to, co je nyní k dispozici.

Apelujeme na všechny nemocnice, ať se ozvou co nejdříve, ať můžeme začít řešit distribuci. Nemůžeme jedné nemocnici dodat 40 ventilátorů a druhé nic. Nemohou ale zavolat v den, kdy budou ventilátor potřebovat. Proběhnout musí například i školení. Přehrada už praskla, teď už není na co čekat.

Češi se na jaře složili na ventilátory v rekordní sbírce. Přístroje leží ladem

Domácí

Jak rychle můžete vyrábět další ventilátory?

Jsme schopni začít vyrábět příští týden a od konce příštího týdne mít první kusy. Do tří týdnů jsme schopni vyrobit 500 kusů, ale jde o dostupnost dílů. Přednostně bychom dodávali pro Českou republiku.

CoroVent má certifikaci americké FDA pro nouzové využití, v Česku ale zatím ne, kdy by ji mohl získat?

Jednáme s ministerstvem zdravotnictví o výjimce, nejpozději do 14 dnů, doufejme dříve, bychom ji měli mít. Teď musí o výjimku žádat ministerstvo jednotlivé nemocnice a my řešíme blokovou výjimku pro Mico Medical a CoroVent, aby každá nemocnice nemusela žádat zvlášť. Výhodou je i zmíněná certifikace FDA, která trvala 3,5 měsíce a usnadňuje postup tady.

Prymula: Lůžka s ventilátory jsou v Praze téměř zaplněna

Koronavirus

Hovoří se o ceně kolem 220 tisíc korun za kus. Je pro všechny zájemce stejná?

Cena je individuální. Těch 220 tisíc Kč je primárně pro ČR, kde nám spousta firem dala díly darem nebo za úplně jinou než komerční cenu. Konečná cena se odvíjí také od dalších podmínek, někde třeba chtějí šestiletou záruku, jinde zase servisní zásah do 8 hodin, a tím se cena navyšuje.

Češi vyvinuli ventilátor, který chce i Amerika

Domácí

Jaký je zájem z ciziny?

Z USA máme zájem od jednoho federálního státu, už nám poslali objednávku. Zájemci jsou už i z Jižní Ameriky, celkem už registrujeme asi 500 ventilátorů. Ty ale ještě nevyrábíme, čekáme na dokončení dohod s tamními vládami. Dodávky budou přes lokální partnery, kteří už tam mají nastavené smluvní vztahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám