Hlavní obsah

Velká centra končí, zůstanou jen místa bez registrace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká očkovací centra už splnila svůj účel: naočkovat v co nejkratším čase co nejvíce lidí. Nyní je plně naočkováno přes pět milionů Čechů a zájem klesá. Proto velká centra, jejichž provoz je drahý, skončí.

Foto: Novinky

Očkovací centrum v O2 universum

Článek

Očkování ale bude pokračovat v nemocnicích, v ordinacích praktických lékařů, pediatrů či pneumologů a také v obchodních centrech, kam lze jít i bez předchozí registrace.

Od září budou muset jinam pro druhou dávku i ti, kteří tu první dostali v těchto dnech na brněnském výstavišti. „Kvůli snižujícímu se zájmu a rovněž vypršení smlouvy s městem na pronájem výstaviště přesunujeme provoz do pavilonu P v Bohunicích v areálu FN Brno k 31. srpnu. Tam máme kapacitu až 1500 vakcín denně, tedy nejde o nic provizorního, a zvládneme tam i případné přeočkování třetí dávkou,“ řekla redakci mluvčí FN Brno Veronika Plachá.

Nyní se k očkování na výstavišti denně registrují řádově stovky zájemců. „Reálně to znamená, že na druhou dávku, kterou ti, jež prvně očkujeme v těchto dnech, budou muset 1. a 2. září už do centra v Bohunicích. Z technických důvodů rovněž tento víkend 14. a 15. srpna na výstavišti neočkujeme, což jsme registrovaným oznámili telefonicky. Překvapit by to mohlo snad jen neregistrované zájemce, jichž k nám chodí okolo stovky denně,“ doplnila Plachá.

Očkování u pediatrů se rozjede příští týden

Domácí

V pondělí už skončilo očkovací centrum v Hustopečích u Brna. „Centrum bylo v provozu od 8. března a zdravotníci z Fakultní nemocnice u sv. Anny (FNUSA) zde podali 48 tisíc dávek. I nadále v provozu zůstává očkovací centrum přímo v nemocnici a také v OC Olympia,“ sdělila Právu mluvčí FNUSA Dana Lipovská.

Praha uzavře v září

Poslední dny odpočítávají také v největším Národním očkovacím centru v O2 Universum v Praze. „Poslední očkovací den v O2 Universu je 10. září, v Ústřední vojenské nemocnici jedeme dál. Očkovací centrum v ÚVN má kapacitu až 600 aplikací vakcín denně, momentálně není tato kapacita plně využita. Jsme připraveni, bude-li to potřeba, denní kapacitu očkování v ÚVN dále navýšit,“ narazila na možný nárůst zájmu v souvislosti s nutností přeočkování třetí dávkou, tzv. boosterem, mluvčí ÚVN v Praze Jitka Zinke s tím, že k úterý bylo v centru podáno přes 500 tisíc vakcín.

Pro vakcínu si lze zajít už i k pneumologovi

Domácí

O pár dní později skončí očkování i v Kongresovém centru Praha. „Zatím pracujeme s termínem 22. září, které jsme avizovali. Bude-li stejná situace jako dnes. Schválí-li ministerstvo na konci srpna očkování třetími dávkami, máme možnost prodloužení pronájmu kongresového centra,“ řekl Právu Vít Hofman, mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy, který očkování v tomto místě organizuje.

Očkovací místa pro neregistrované, která se otevřela v obchodních centrech, zatím ukončení nehlásí. „Určitě budeme očkovat v obchodním centru na pražském Chodově ještě v září. Už nyní objednáváme očkované na druhou dávku. Zatím další pokyny ze strany ministerstva zdravotnictví nemáme,“ oznámila Právu Markéta Šenkýřová, mluvčí IKEM, jehož personál ve Westfield Chodov očkuje a kde je ze strany neregistrovaných o očkování největší zájem v zemi.

MAPA: Ve velkých městech je proočkovanost přes 60 procent

Domácí

O něco méně lidí chodí do obchodního centra na pražském Smíchově. Tam podle tiskového oddělení FN Motol, která zde očkování organizuje, se zatím také konec nehlásí a vakcinace zůstává v provozu.

Nevzdávají to ani v OC Olympia v Brně. „Denní průměr vakcinovaných se pohybuje okolo tří set, nyní se to začalo zvedat, protože lidé začali chodit na druhé dávky. Určitě budeme očkovat tak dlouho, dokud budou chodit. Nikdo si teď netroufá odhadnout, jak dlouho to bude,“ dodala mluvčí FNUSA.

Reklama

Výběr článků

Načítám