Hlavní obsah

MAPA: Ve velkých městech je proočkovanost přes 60 procent

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze je proočkovanost populace starší 16 let alespoň jednou dávkou na úrovni 65 procent. Podobně si stojí i další velká česká města. Na to, jaká je proočkovanost ve vaší obci, se můžete podívat na interaktivních mapách, které Novinky připravily na základě dat poskytnutých Ústavem zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Článek

Pražská čísla odpovídají i celkovým datům ohledně proočkovanosti dospělé populace v Česku. Zhruba 65 procent lidí v Česku má dosud ukončené očkování, dostali první dávku, nebo čekají na termín očkování.

V Hradci Králové dostalo alespoň první dávku téměř 68 procent lidí nad 16 let, v Českých Budějovicích je to 64,2 procenta, v Brně necelých 64 a v Plzni 63 procent. Ostrava se zatím drží těsně pod hranicí šedesátky.

„Celkově data ukazují na pozitivní posun v proočkovanosti. Nadále ale ukazují i na cca 10 (většinou příhraničních) oblastí republiky, kde je proočkovanost relativně nízká, a to i ve více navzájem blízkých obcích. V těchto lokalitách by na podzim mohla vznikat plošně větší ohniska nákazy,” upozornil ředitel ÚZIS Ladislav Dušek.

O uznávání protilátek chce Babiš rozhodnout do konce srpna

Domácí

Ve velkých městech je zároveň nejvíce naočkovaných seniorů, kteří patří s ohledem na covid-19 k nejrizikovějším skupinám obyvatel. Ve vyjmenovaných městech se proočkovanost lidí nad 60 let pohybuje okolo 80 procent.

Nižší proočkovanost seniorů je pak patrná v menších obcích, ze kterých je například horší dostupnost do očkovacích center.

„Pouze přibližně 10 obcí má proočkovanost seniorní populace nižší než 50 procent. Tyto obce nejsou kumulovány podle regionů, ale jde spíše o omezenou dostupnost očkovacích míst. Procentuálně je však obecně proočkovanost seniorní populace značná,” poznamenal šéf zdravotnických statistiků.

Oproti číslům z konce července ovšem lehce poklesl celkový počet nenaočkovaných seniorů. Vakcínu proti koronaviru nedostalo z různých důvodů, jako je třeba nezájem, asi 550 tisíc lidí starších 60 let. Z nich asi sto tisíc covid už prodělalo. „Vnímavých je ale ještě asi 450 000 osob nad 60 let, z toho zhruba 75 tisíc ve věku nad 80 let,” uvedl Dušek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám