Hlavní obsah

Očkování u pediatrů se rozjede příští týden

Kristýna Šopfová, Stáňa Seďová, Právo, Kristýna Šopfová, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro vakcínu proti covidu si brzy budou moci děti starší 12 let zajít i ke svému dětskému lékaři do ordinace. Objednávat vakcíny sice pediatři mohou už od začátku tohoto týdne, ale k vakcínám se dostanou zřejmě až příští týden. Pediatři budou očkovat vakcínou Moderna.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcína společnosti Pfizer/BioNTech (ilustrační foto)

Článek

„V praxi je to tak, že i když tento týden budou přijímány menší objednávky, tak závozové dny do ordinací budou od příštího týdne. Spíš se očkování v ordinacích, které fungují a nemají dovolenou, rozběhne až v průběhu následujícího týdne,“ přiblížila Právu místopředsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Hana Cabrnochová.

Zatím stále platí, že minimální objednávka je 50 dávek, a to je pro nás problematické
Alena Šebková, pediatrička

Hned první den se navíc ukázalo, že pediatři nemohou přes systém objednávat poloviční balení vakcín, jak slibovalo ministerstvo i distributor.

Rodiče se zajímají

„Je to důležité pro to, aby se pediatři do objednávání zapojili a neodradilo je to. Bylo nám přislíbeno, že bude možné ode dneška (úterý) poloviční množství objednávat především telefonicky,“ dodala Cabrnochová.

Měl jsem hodně práce. Mladý Slovák nešel na očkování a teď na kyslíku lituje

Koronavirus

Objednávkový systém nabízí jako minimální množství jen stodávkové balení, což řadu lékařů odrazuje. I poloviční balení je pro některé risk.

„Zatím platí, že minimální objednávka je 50 dávek. Málokterý praktik si může dovolit takovou zásobu objednat. Jsou dovolené, a expirace, po jakou dobu může zůstat vakcína v lednici, se pohybuje okolo měsíce,“ řekla Alena Šebková, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů.

„Tedy v praxi se bude muset domluvit více kolegů a až poté objednat,“ dodala Šebková.

Svěrák k odmítačům očkování: S lidmi není k hnutí

Film

Podobné limity vidí i lékař Štefan Hrunka, který ordinuje v Chlumci nad Cidlinou. Stejně jako řada dalších oslovených pediatrů, i on má obavy, zda se podaří padesátidávkové balení včas spotřebovat.

„Není to o tom, že by se to nevyočkovalo. Já ale nejsem očkovací centrum a musím dělat i jiné věci, přijdou chřipky. Menší balení by bylo vhodnější, abych si mohl flexibilně doobjednávat,“ vysvětlil lékař. Některé ordinace proto vedle seznamu náhradníků nabízejí i možnost naočkovat rodiče nebo jiný doprovod dětí.

Dotazům na očkování proti covidu čelili pediatři už dříve. Očkování svých nezletilých synů zkonzultovala s lékařkou i paní Marcela Nachtigalová. Doporučení dostala od ní i od svých známých ze zdravotnictví.

Covidem se nakazilo necelé promile naočkovaných

Domácí

„Starší syn se rozhodl úplně sám, když věděl, že jsme očkovaní my, babička, děda i známí. Řekl, že se bojí, kdyby se nakazil. A druhá věc byla, že se nebude ve škole testovat, a hlavně bude moct cestovat do zahraničí,“ přiblížila Právu s tím, že „píchnout“ se nechá i mladší syn, kterému bude brzy dvanáct let. „Já i děti jsme astmatici, takže jsem opravdu ráda,“ dodala paní Marcela.

Rodiče mají zájem

Zatím se mohli děti od 12 let očkovat jen ve vybraných centrech vakcínou od Pfizer/BioNTech. Zajít si teď mohou i přímo ke svému pediatrovi pro obdobný preparát od Moderny. A první zájemci se už hlásí.

„Očkovat v ordinaci plánuji, několik rodičů už projevilo zájem. Nyní pracuji na logistice a na kompatibilitě systému ordinace se systémem ÚZIS,“ napsal Právu Ctirad Kozderka, dětský lékař z Kralovic.

MAPA: Ve velkých městech je proočkovanost přes 60 procent

Domácí

Některé ordinace chtějí své dětské pacienty aktivně oslovit. Ať už telefonicky, nebo třeba ve spolupráci s radnicí.

Minimálně první dávku, zejména v očkovacích centrech, už dostalo 98 325 dětí ve věku 12 až 15 let, což je zhruba 21 procent v této věkové kategorii.

Reklama

Výběr článků

Načítám