Hlavní obsah

Ve Zlínském kraji očkují i seniory pod osmdesát. Selský rozum je nad vyhlášky, obhajují

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Seniory mladší osmdesáti let, kteří nežijí v sociálních zařízeních domovů důchodců, již proti covidu očkoval mobilní očkovací tým ve Zlínském kraji. Jde o obyvatele domů s s byty zvláštního určení, na které se však nevztahuje status domova pro seniory.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Vzorky se ihned vyhodnocují na přístroji Ichroma 2

Článek

Krizový štáb Zlínského kraje tak před platnou metodikou ministerstva zdravotnictví určující první adepty na očkování (mimo jiné seniory nad 80+) uvedené ve skupině A1 dává přednost takzvanému „selskému rozumu“. Právu to potvrdil krajský koordinátor očkování Jiří Lučan.

„Jejich věkové rozmezí bylo mezi 65 a 89 lety,“ přiznal Právu mluvčí Tomáš Melzer ze zlínského magistrátu, který je zřizovatelem objektu. Na otázku, proč dochází k očkování u lidí mladších osmdesáti let, odpověděl: „K domům zvláštního určení je přistupováno jako k domovům seniorů. Je zde k na jednom místě kumulace ohrožené skupiny, například zdravotně znevýhodněné osoby a senioři.“ Zlín má ve svém katastru celkem pět takových objektů.

V týdnu například přijel mobilní očkovací tým do domu se zvláštním určením v ulici Družstevní ve Zlíně, který obývá zhruba stovka obyvatel. Zdravotníci proočkovali 52 lidí ze 101.

Vakcína pro učitele už od 1. března

Koronavirus

Očkování skupiny seniorů pod osmdesát let schvaluje i hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO). „Rozhodli jsme se k tomuto kroku po vzájemné dohodě nás všech na kraji. Jde o efektivitu očkovací strategie. Pokud jsou to lidé, kteří žijí relativně blízko sebe, tak jsme neviděli logiku v tom, že bychom očkovali pouze část nad osmdesát let a ostatní ne. Přistupujeme k těmto zařízením stejně jak k domovům pro seniory,“ sdělil Právu hejtman.

Tlak je ze všech stran

Na otázku, zda má tento krok oporu ve vládních nařízeních, krajský koordinátor očkování odpověděl: „Ano, má. Máme to potvrzené od ministerstva zdravotnictví. Od prvního dne očkování je na nás vyvíjen obrovský tlak ve smyslu, která skupina obyvatelstva je důležitější. Začíná to kritickou infrastrukturou, končí pohřebnictvím. Je to o zdravém selském rozumu. A ten nám říká, že když se nám plní nemocnice seniory 65+, tak je třeba je v podobných zařízeních očkovat.“

Ministerstvo mlží

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová na otázku, zda mohou být už nyní očkovaní senioři věkem pod 80 let, kteří žijí v domovech, jež nemají status domovů pro seniory, odpověděla vyhýbavě.

„Očkování se řídí očkovací strategií, která je uveřejněná na webových stránkách ministerstva zdravotnictví. Tuto očkovací strategii doplňuje a upřesňuje metodický pokyn kampaně očkování, což je rovněž veřejně dostupný dokument. Pro úplnost je třeba dodat, že prioritní skupiny jsou stanoveny v současné chvíli tak, aby zohlednily především nejzranitelnější skupiny obyvatel a samozřejmě zdravotníky.“

Stát pošle do nejpostiženějších regionů více vakcín

Domácí

Ve Zlínském kraji žije 27 tisíc seniorů nad osmdesát let. Dosud kraj proočkoval necelých dvaadvacet procent z nich, asi šest tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám