Hlavní obsah

Ve Švédsku končí stovky dávek vakcíny AstraZeneca v odpadkovém koši

– Stockholm

Vůči vakcíně britsko-švédské společnosti AstraZeneca vládne ve Švédsku extrémně silná nedůvěra. Odmítání této očkovací látky je tak extrémní, že se denně vyhazují stovky dávek, píše server deníku Krone.at s odvoláním na informace Johana Styruda, hlavního lékaře danderydské nemocnice a předsedy Stockholmské lékařské asociace.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Švédsko se kvůli několika ojedinělým případům výskytu krevních sraženin rozhodlo, že vakcínu společnosti AstraZeneca bude aplikovat lidem ve věku nad 65 let. Nedůvěra vůči této očkovací látce je však tak extrémní, že lidé ruší své termíny pro vakcinaci. Další sice do očkovacího centra dorazí, ovšem ve chvíli, kdy se dozví, že se aplikuje tato vakcína, okamžitě odcházejí, píše Krone. at.

Dánsko končí s používáním vakcíny AstraZeneca

Koronavirus

Pokud se nepodaří najít náhradníky, kteří by byli ochotni se nechat naočkovat tou látkou, vakcíny končí v odpadu, uvedl Johan Styrud. Zdůraznil, že přínos očkování je mnohem větší než riziko komplikací. Ke stejnému závěru došla i Evropská léková agentura (EMA), která na počátku dubna rozhodla, že přínosy převažují nad možnými riziky.

Nechceš Astru, jdeš na konec fronty, rozhodlo Irsko

Koronavirus

Po tomto stanovisku mnohé evropské země, které pozastavily podávání AstraZenekou, ji opět obnovily. Dánsko se ale rozhodlo, že používání vakcíny AstraZeneca ukončí. Norsko by mělo rozhodnout do 10. května, zda tuto vakcínu bud nadále používat.

Merkelová se dočkala první dávky AstraZeneky

Koronavirus

Česko očkuje vakcínou AstraZeneca a podle Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) by se na tom nemělo nic měnit. Podle odborníků by se mělo ministerstvo zdravotnictví pokusit získat nevyužité vakcíny z jiných zemí, pokud to bude možné.

„Při současné epidemické situaci v ČR je riziko vakcinace výrazně menší než riziko nemoci pro všechny věkové skupiny, pro které je vakcína schválená, a s rostoucím věkem dramaticky narůstá ve prospěch vakcíny, stejně tak pro osoby s rizikovými faktory,“ uvedli odborníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám