Hlavní obsah

Merkelová se dočkala první dávky AstraZeneky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německá kancléřka Angela Merkelová dostala první dávku očkování proti nemoci covid-19. Vakcína byla od AstraZeneky, která je v zemi určena pro lidi nad 60 let. První dávku by měla dostat v očkovacím centru Berlin-Tempelhof. Kancléřka měla původně vakcínu dostat už v neděli 11. dubna, ale tento termín byl bez vysvětlení odvolán.

Foto: Profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Ntv.de dává odklad očkování do souvislosti s jednáním CDU/CSU o minulém víkendu, na němž veřejně deklarovali zájem o kandidaturu na post kancléře pro podzimní parlamentní volby šéf CDU Armin Laschet a šéf CSU Markus Söder.

Mluvčí vlády Steffen Seibert nechtěl kancléřčin odřeknutý termín komentovat. „Bude očkována co nejdřív,“ avizoval v pátek.

Merkelová dostala vakcínu AstraZeneka, kterou se v Německu očkují lidé nad 60 let. Merkelové je 66 let.

„V minulosti již několikrát veřejně prezentovala svou důvěru ve vakcínu společnosti AstraZeneka a to, že se nechá očkovat,“ řekl v pátek Seibert.

Němečtí praktičtí lékaři šlápli v očkování na plyn

Evropa

V Německu se nyní očkuje převážně vakcínou společnosti Pfizer/BioNTech, dále Modernou a AstraZenekou.

O tom, že AstruZeneku budou dostávat starší ročníky, němečtí odborníci rozhodli v souvislosti s několika případy krevních sraženin, jež se po očkování objevily u mladších lidí. Pro používání vakcíny AstraZeneca jen pro určité věkové skupiny se rozhodly i další země. Kromě Francie je to třeba Velká Británie nebo Švédsko.

Německé kliniky pozastavují očkování AstraZenekou u mladších ročníků

Koronavirus

První dávku vakcíny dostalo v Německu dosud 14 milionů lidí, kompletní očkování, tedy obě dávky, má za sebou 5,2 milionu osob. Německo má přes 80 milionů obyvatel.

Merkelová již dříve uvedla, že se nechá očkovat teprve až na ni přijde řada. Od 1. dubna se mohou v Německu registrovat na očkování lidé ve věku nad 60 let.

Dánsko odepsalo AstraZeneku jako nebezpečnou, Hamáček ji chce od něj koupit pro Čechy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám