Hlavní obsah

Ve frontě na očkování bývá dusno, ale lidé nejsou agresivní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je po desáté hodině dopoledne a před očkovacím centrem IKEM v pražském obchodním centru Westfield Chodov se tvoří dlouhá fronta.

Foto: Foto Reuters – David W Cerny

Na hlavním nádraží dohlíží na bezpečnost ochranná služba.

Článek

Zhruba třicet zájemců o vakcínu Pfizer netrpělivě čeká, až se uvolní jedno z pěti míst u administrativních pracovníků. Ti je posléze posílají za plentu, kde dostanou svou dávku vakcíny. V centru se podávají vakcíny jak s registrací, tak bez ní.

Lidé nadávají na restrikce

„Snažíme se frontu odbavit co nejrychleji, celý proces trvá maximálně 40 minut,“ říká administrativní pracovník Alois Prášil. Denně v tomto centru naočkují přes tisíc lidí, zájem stoupl po oznámení zpřísnění opatření. Od pondělí už neplatí testy jako prokázání bezinfekčnosti, v restauracích či na sportovních akcích musí lidé ukázat platný certifikát o dokončeném očkování či potvrzení o prodělání covidu.

Testovat po kontaktu by se měli i očkovaní, míní nastupující vláda

Koronavirus

„Nyní do našeho centra přicházejí především lidé, kteří se jdou očkovat kvůli certifikátu, a ne kvůli ochraně svého zdraví. Často slyšíme, že lidé ve frontě nadávají na systém opatření,“ pokračuje Prášil. Podle něj tyto nadávky jsou spíše vedené na vládní restrikce než na pracovníky očkovacího centra.

Očkovací centra na pražském hlavním nádraží a na Chodově letos v červenciVideo: Novinky

Slečna koordinátorka u vstupu tato slova potvrzuje: „Pokud tu jsou nějaké problémy, spíše se jedná o chyby v certifikátech, které Lojza Prášil vyřeší. Lidé tu nebývají agresivní, naopak jsou velmi příjemní.“

Nechtěl jsem, ale donutili mě. Očkovací centra hlásí nápor

Domácí

Prášil poznamenává, že čekajícím ve frontě procházející odpůrci očkování párkrát nadávali do ovcí, centrum ale zatím od svého otevření v červenci tohoto roku nemuselo kvůli vážnější situaci volat ochranku ani městskou policii.

Vyhrocenější situaci spíše představoval pondělní výpadek informačního systému, který způsobil, že si lidé nemohli certifikáty o provedeném očkování zobrazit v mobilní aplikaci Tečka ani vygenerovat QR kód na webu.

Mezinárodní ostuda. Nefunkční Tečka nechala na holičkách Čechy v zahraničí

Domácí

„Měl jsem takovou živější diskusi s pánem, který se vehementně domáhal tištěného certifikátu, který jsem mu v tu chvíli nemohl vystavit. I čekací doba na dávku vakcíny se prodloužila na hodinu a půl, ale lidé to vzali s klidem, průběžně jsme je totiž informovali,“ popisuje Prášil.

Foto: Novinky

Očkovací centrum na Vyšehradě

Dávka „z donucení“

I o několik zastávek metrem C dál, na hlavním nádraží, čeká zhruba třicet zájemců na jednorázovou vakcínu Janssen. Ani zde se nesetkávají s projevy agrese.

„Podle personálu v našem očkovacím centru lidé ve frontě bývají nervózní, hlavně proto, že většinou dlouhou dobu čekají. Zatím jsme ale neměli incidenty, které bychom museli řešit s ochrankou či městskou policií,“ sdělila Právu mluvčí Fakultní nemocnice Bulovka Eva Libigerová.

Neočkovaní v Durynsku smí od středy nakupovat jen v supermarketech

Evropa

Bezpečí zaměstnanců a zájemců o vakcínu podle mluvčí zajišťuje ochranná služba, která hlídá okolí centra po dobu směny. Kolem fronty celou dobu prochází prošedivělý pán v černé uniformě.

Ještě minulý týden bylo očkovací centrum na Vyšehradě bez front. Pořád má ale nejkratší čekací dobuVideo: Novinky

Na lidech je vidět, že je dlouhé čekání unavuje a ve velké nádražní hale je jim zima. Důvody, proč se zrovna včera rozhodli očkovat, jsou různé. „Nejdu dobrovolně, ale máme s manželem zaplacený wellness pobyt a bez alespoň první dávky bych nemohla jet. Na doplňující dávky ale nepůjdu,“ sděluje svůj důvod zhruba pětačtyřicetiletá paní.

Proč drží Portugalci covid na uzdě? Neslibovali tečku

Zahraniční

Podobný důvod má i mladík skoro na konci fronty. Nebýt naočkovaný by ho totiž mohlo v průběhu dalších měsíců omezovat a chtěl by volně chodit do restaurací a kina.

Paní, která kolem fronty popojíždí s kočárkem, v němž sedí zhruba dvouletý chlapeček, vypráví ale jiný příběh. „Já jsem nikdy nebyla proti vakcíně, ale nechtěla jsem se očkovat, protože jsem kojila. Teď jsme s tím skončili, tak jdu konečně na svoji dávku.“

V boji s koronavirem může pomoci žvýkačka

Věda a školy

Frontu čekajících si čas od času procházející lidé vyfotí. „Jen si fotografuji ty ovce, rozhodně bych na očkování nešel,“ sděluje starší pán a dává si telefon do kapsy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám