Hlavní obsah

Mezinárodní ostuda. Nefunkční Tečka nechala na holičkách Čechy v zahraničí

Aktualizováno

Problémy s načítáním očkovacích certifikátů v rámci aplikace Tečka i nefungující server, kde si lidé mohou po přihlášení certifikáty stáhnout a vytisknout, pocítili v pondělí i čeští občané v zahraničí. Těm může neschopnost českých úřadů způsobovat perné chvilky a mohou se v místě pobytu dostat i do křížku s tamními pravidly. Novinky na to upozornili čtenáři.

Foto: Novinky

Očkovaný Čech v zahraničí se chce prokázat platným certifikátem, načež se mu na displeji telefonu zobrazí, že jeho certifikát neplatí.

Článek

Jelikož se od pondělí neuznávají PCR ani antigenní testy coby doklad „bezinfekčnosti”, přistoupilo ministerstvo zdravotnictví, potažmo Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT) ke změně parametrů aplikace Tečka, kterou lidé mohou prokazovat očkování.

Aplikace však od rána hlásí problémy, lidem se nedaří aktualizovat certifikáty, a oni se tak nemohou prokazovat očkováním, ačkoliv ho řádně podstoupili.

„Vyhodili mě z restaurace.“ Tečka má výpadky, aktualizace drhne

Software

V zahraničí se to těžko vysvětluje

Zatímco v tuzemsku se veřejnost i provozovatelé podniků skrze média a sociální sítě o problémech systému dozvěděli již během dopoledne, lidé, kteří se chtěli prokázat covid pasem v zahraničí, narážejí na neřešitelný problém.

Při kontrole například na letišti nemají šanci dokázat, že disponují platným očkovacím certifikátem a ani si jej nemohou na místě vytisknout. Pokud by se případně dostali k tiskárně, přihlášení na očkovací portál na adrese ocko.uzis.cz bylo během dne opakovaně přetížené a i v případě, že se člověku podařilo zalogovat, úspěšné stažené certifikátu mělo podobnou pravděpodobnost jako výhra v loterii. Po 13. hodině už se server zotavil, problémy však uživatelé Tečky hlásili nadále a nepomohla jim ani odinstalace a následná opětovná instalace aplikace.

Neúspěšní jsou Češi také v restauracích či na dalších místech, kde je vyžadován certifikát o platném očkování. Nehledě na to, že jde o společensky nepříjemnou situaci, někde může Čechy bez platného certifikátu čekat i sankce. Například v Rakousku platí pro neočkované přísný lockdown.

NAKIT, případně Chytrá karanténa doporučovaly aktualizovat aplikaci. To však mnoha lidem stále nefunguje. NAKIT na Twitteru uvádí, že se může výjimečně stát, že se covidový certifikát očkovaných lidí nedaří aktualizovat.

Jako důvod nefunkčnosti aplikace Chytrá karanténa posléze uvedla nedostatečný výkon serverů potvrzujících platnost certifikátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám