Hlavní obsah

Vakcínu má v EU už 70 procent dospělých

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již sedmdesát procent dospělé populace v Evropské unii dostalo alespoň jednu dávku vakcíny proti koronaviru. Oznámila to v úterý v Bruselu šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová s tím, že EU tak splnila plán dosáhnout tohoto cíle do konce července. Plně naočkováno je 57 procent plnoletých obyvatel Unie, přičemž snahou je dostat se na 70 procent do konce léta.

Foto: Stéphanie Lecocq, Reuters

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová při úterním prohlášení o vakcinaci.

Článek

„Nesmíme polevit. Mutace delta je velmi nebezpečná. Proto vyzývám všechny nenaočkované, kteří mohou vakcinaci podstoupit, aby tak učinili,“ zdůraznila.

Ocenila, že EU byla úspěšná v dohánění míry proočkovanosti, když zpočátku kvůli nedostatku vakcín zaostávala za USA a Británií. Ty dnes mají plně naočkováno více než 60, resp. 70 procent dospělých.

Ve statistikách očkování jednou dávkou jsou podle údajů Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) nejúspěšnější Malta, Dánsko, Nizozemsko, Belgie a Irsko s více než 80 procenty dospělých. Česko je s 61,5 procenta pod průměrem EU, zatímco nejhůře jsou na tom Rumunsko a hlavně Bulharsko, které se dosud nedostalo ani ke 20 procentům.

Evropa kvůli šíření indické mutace delta zpřísňuje opatření, přibývá protestů

Evropa

Řada zemí EU se mezitím potýká s opětovným nárůstem počtu infikovaných a odkládá uvolňování restrikci. Ve snaze motivovat nenaočkované k vakcinaci vlády schvalují opatření, která zvýhodňují lidi, kteří imunizaci již podstoupili, nebo zavádějí povinnost očkování pro některé profesní skupiny, většinou zdravotníky.

Například Francie rozšířila povinnost prokazovat se tzv. covid pasem i při vstupu do restaurací, nákupních center nebo při vnitrostátních letech a delších cestách vlakem. Irsko otevřelo vnitřní prostory restaurací, kaváren a barů pro zákazníky, kteří se prokážou potvrzením o očkování nebo prodělání covidu v posledních šesti měsících.

EU schválila druhou vakcínu pro děti nad 12 let

Evropa

Belgie umožní od 13. srpna vstup na venkovní hromadné akce s více než 1500 účastníky jen očkovaným. Španělský region Galície již zavedl povinnost prokázat se ukončeným očkováním nebo negativním testem před vstupem do hotelů a restaurací.

Německo povinné očkování odmítá

O zavedení povinného očkování pro vybrané profese, hlavně zdravotníky, uvažuje Rakousko. Podle vicekancléře Wernera Koglera je takové opatření „nejen myslitelné, ale i smysluplné“. K případné povinnosti vakcinace u učitelů se ale vyjádřil skepticky.

Zdrženlivě se k případné povinnosti pro některé profesní skupiny staví Německo.

Favorizovaný kandidát konzervativního bloku CDU/CSU na úřad kancléře v zářijových volbách Armin Laschet prohlásil, že takové opatření nepodporuje a nesouhlasí ani s tím, aby lidé byli jakkoli nuceni se nechat očkovat.

V EU by se mohlo očkovat další vakcínou

Koronavirus

Naopak bavorský premiér Markus Söder navrhl, aby úřady zvýšily tlak na neočkované tím, že by si testy napříště platili sami. Ty jsou zatím zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám