Hlavní obsah

Vakcína pro učitele už od 1. března

Právo, Kristýna Šopfová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 1. března se budou moci k očkování proti covidu-19 registrovat kromě lidí nad 70 let také pracovníci ve školství. Ústřední krizový štáb (ÚKŠ) ve čtvrtek doporučil vládě zařazení pedagogických i nepedagogických pracovníků škol mezi ty, kdo se mohou o očkování hlásit.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) už dříve oznámil, že by se od 1. března mohli hlásit do registru i senioři nad 70 let. Vakcínu dosud dostávají hlavně zdravotníci a senioři nad 80 let.

„Chceme-li školy otevřít, dává logiku vyjít vstříc učitelům, neboť jejich práce představuje zvýšenou míru rizika,“ potvrdil ve čtvrtek Právu liberecký hejtman a člen ÚKŠ Martin Půta.

Díky vystrašeným seniorům by AstraZeneca mohla zbýt pro učitele

Domácí

V Česku se od začátku epidemie nakazilo koronavirem přes 37 tisíc pedagogů. Celkem je v ČR skoro 200 tisíc pedagogů, a to včetně vychovatelů a asistentů. Podle předsedy Asociace krajů Martina Kuby (ODS) by se s očkováním mělo začít od nejstarších učitelů, uvedl server SeznamZprávy.

Při přihlášení budou muset zakliknout, že pracují ve školství. Po přidělení termínu se pak v očkovacím centru prokážou potvrzením od ředitele školy.

Očkovat jen učitele ZŠ? Neopomeneme žádné pedagogy, dohodla se ministerstva

Věda a školy

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) trvá na tom, aby mezi prvními dostali vakcínu zaměstnanci mateřských a spe­ciálních škol i učitelé žáků prvních a druhých tříd, kteří jako jediní teď chodí do školy. Očkování by se mohlo týkat i 30 tisíc učitelů, kteří mají 1. března nastoupit do škol s maturanty.

Registrace k očkování má být dostupná i pro ostatní zaměstnance škol, jako jsou školníci, kuchařky či hospodářky.

Jak Právo informovalo ve čtvrtek, kvůli obavám některých seniorů z AstraZeneky chce ministerstvo zdravotnictví nabídnout tuto vakcínu mladším učitelům. Pro tuto skupinu je dostupný dostatek dat potvrzujících účinek látky. „Za vhodné považuji veškeré vakcíny schválené Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), tedy i vakcínu AstraZeneca,“ řekl Plaga.

Předseda konference rektorů: VŠ by se mohly částečně otevřít nejdříve po Velikonocích

Věda a školy

Také ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) trvá na tom, že AstraZeneca je stejně bezpečná jako látka od Pfizeru nebo Moderny.

Dobšík obavy nemá

Mezi některými učiteli se objevily obavy z vakcinace, ale šéf školských odborů František Dobšík naopak očekává zájem kantorů o očkování. „Osobně jsem přesvědčen, že půjde jen o ojedinělé případy, kdy zájem nebude, např. z vážných zdravotních důvodů. Vždyť učitelé jsou vzdělaní a osvícení lidé, sami nejlépe vědí a děti o tom učí, že lidstvo vymýtilo mnoho smrtelných nemocí právě díky očkování,“ řekl Novinkám.

Lékařka šíří výmysly o úmrtích po očkování

Krimi

Ve velkém AstraZeneku dostávají pedagogové na Slovensku. „Informovali jsme se tam u kolegů. Objevilo se tam jen pár případů, kdy měli vedlejší účinky, jako je horečka a únava, které do 48 hodin zmizely,“ popsala místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová.

Reklama

Výběr článků

Načítám