Hlavní obsah

Díky vystrašeným seniorům by AstraZeneca mohla zbýt pro učitele

Právo, Kristýna Šopfová

Dohady kvůli očkování vakcínou AstraZeneca by kuriózně mohly urychlit očkování učitelů, se kterými vládní strategie počítá až po nejrizikovějších skupinách (zdravotníci a lidé nad 80 roků). Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) by to mohlo situaci uklidnit.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcína AstraZeneca

Článek

„Většina populace je očkována jinými vakcínami. Jedna úvaha je, že by mohla být AstraZeneca použita i pro pedagogy právě proto, abychom urychlili jejich očkování,“ řekl.

Očkovací strategie počítá od 1. března i s rozšířením pro další seniory, nově i pro starší 70 let. Prioritou u učitelů je podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) naočkovat pedagogy v mateřských a speciálních školách a následně další. Závisí to podle něj na dostatku vakcín. Celkově je v zemi skoro 200 tisíc učitelů a vychovatelů.

Kde to vázne?

Vakcínou od AstraZeneky, která je kvůli snadnějšímu skladování při 2–8 stupních ideální pro očkování v terénu nebo v ordinacích praktiků, se přitom příliš neočkuje. Například v úterý aplikovali zdravotníci pouze 2777 dávek, víc než polovinu z nich ve Středočeském kraji.

Navržené testování je zbytečně složité, říká šéf asociace ředitelů ZŠ

Domácí

Ke zdržení dochází podle ministerstva zdravotnictví v kra­jích, mimo jiné i proto, že se někteří senioři nechtějí nechat očkovat AstraZenekou a termíny vakcinace ruší. „Vakcína od AstraZeneky, stejně jako ostatní vakcíny, funguje spolehlivě,“ reagoval Blatný.

Zájem roste

Do Česka přitom od 6. února dorazilo přes 40 tisíc dávek, které si mezi sebou rozdělily kraje. V příštích dvou týdnech by se dodávky měly ještě zvýšit, za únor se očekává celkem až 170 tisíc dávek.

To, že některé státy stanovily věkovou hranici do 65 let, nebo dokonce jen 55 let pro aplikaci, je podle něj odlišnou očkovací strategií. Pokud senioři očkování odmítnou, musí se do systému znovu zaregistrovat a počkat na další termín.

Ani tak není jisté, že na ně znovu AstraZeneca nevyjde, protože v Česku si vakcínu nelze vybírat. Firma dokončuje studie, aby se prokázala účinnost právě u lidí nad 65 let, protože v minulých testech jich bylo zastoupeno méně než v jiných věkových skupinách.

Česko vakcíny má, ale neočkuje

Domácí

Obecně zájem o očkování roste. Podle agentury STEM by na ně přistoupilo 52 procent oslovených. Za hlavní důvod označují ochranu svých blízkých nebo možnost cestování. Mezi seniory nad 60 let je zájem o očkování 70 procent. Dostupné jsou v Česku zatím tři látky.

Kromě AstraZeneky je to vakcína od Moderny nebo Pfizer/BioNTechu, kterou je naočkována většina lidí. Celkem v ČR zdravotníci aplikovali do úterý 483 tisíc dávek, obě dvě dostalo zatím 182 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám