Hlavní obsah

Lékařka šíří výmysly o úmrtích po očkování

Právo, Radim Vaculík

Označuje se za praktickou lékařku, která se pohybuje „dvacet let v první linii“, a v poslední době na svém profilu na so­ciální síti Facebook zásobuje čtenáře a fanoušky řadou vyjádření kritizujících očkování proti koronaviru. Teď ale podle některých šéfka jedné pražské kliniky estetické medicíny Iveta Křížová přestřelila.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Začala totiž šířit, že v Ostravě „došlo k hromadným úmrtím po vakcinaci“. Její počínání sleduje server Manipulátoři.cz, který se dlouhodobě snaží vyvracet dezinformace a falešná tvrzení. Šéfredaktorovi webu Janu Cemperovi došla s vyjádřeními Křížové o úmrtích po očkování trpělivost. Poté, co od policie zjistil, že kriminalisté žádná taková úmrtí nevyšetřují, podal na Křížovou trestní oznámení kvůli šíření poplašné zprávy.

„Domnívám se, že vymyšlená sdělení, že někde někdo zemřel, jsou společensky nebezpečná. Z důvodu hojného sdílení mám podezření, že došlo k znepokojení u části občanů Česka,“ uvedl Cemper. Dodal, že není aktivistou a trestní oznámení je výjimečným krokem.

Smrt vinou vakcíny? Případy se šetří

Domácí

„Mohu potvrdit, že jsme obdrželi toto trestní oznámení a bude předáno pražské policii,“ řekla Právu šéfka Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4 Blanka Valsamisová.

Adresátem poslanec Volný

Cemper v podání upozornil na několik veřejných vyjádření Křížové či na její dopis adresovaný řadě činitelů. Křížová podle něj publikovala nejprve na svém profilu na Facebooku a následně i na webu Gloria.tv článek s názvem: „Hromadná úmrtí po vakcinaci na covid v Ostravě, otevřený dopis poslanci Volnému“.

V příspěvku adresovaném rebelujícímu zákonodárci Lubomíru Volnému mimo jiné píše, že jde o „podvodnou kriminálně vykonstruovanou údajnou pandemii zvanou covid“.

V USA vyšetřují smrt lékaře po očkování, podle Pfizeru případ s vakcínou nesouvisí

Koronavirus

„Jedná se zejména o hromadná úmrtí po vakcinaci. Je mi známo, že k nim došlo v Ostravě, o čemž jste byl prý již informován a údajně již případ řeší kriminální policie,“ napsala podle Cempera Křížová.

Redakce Práva Křížovou požádala o reakci. „Nevím, proč bych se měla vyjadřovat pro média,“ řekla Právu zvýšeným hlasem lékařka.

Do telefonu křičela

„Nic jsem pod svým jménem nezveřejňovala,“ uvedla následně. Když jí redakce předestřela, že na svém profilu na sociální síti přesně toto dělala, zvýšila hlas s tím, že se nebude dál vyjadřovat. „Podala jsem v té věci trestní oznámení na policii, tak se obraťte tam,“ křičela na závěr krátkého telefonátu.

Odmítla se vyjádřit, odkud čerpala informace o hromadných úmrtích lidí v Ostravě po aplikaci vakcíny, a s křikem reagovala i na otázku, proč rozesílala své domněnky starostům různých obcí a dalším veřejným činitelům.

Okamžitě po skončení hovoru s Právem pak zveřejnila na svém profilu text ze serveru Manipulátoři.cz o podání trestního oznámení na její osobu. A k tomu napsala: „Lež nebo lež o pravdě. Nebo pravda o lži?“

Díky vystrašeným seniorům by AstraZeneca mohla zbýt pro učitele

Domácí

Podle Cempera patří Křížová mezi zhruba padesátku současných největších konspirátorů v Česku. Šíří prý mimo jiné konspirace o různých sektách, satanistech či bývalém americkém prezidentu Donaldu Trumpovi.

„Je to skupina cca padesáti lidí, fanatiků, kteří furt někde demonstrují. Jejich videa jsou často legrační. Ale zrovna u Křížové je to závažnější v tom, že jde o lékařku. Sice dělá estetickou chirurgii, ale někdo to může brát vážně, protože to říká lékařka,“ řekl Právu Cemper.

„Vakcinační holocaust“

Na profilu Křížové na sociální síti lze dohledat i dopis, který poslala mimo jiné na Nejvyšší státní zastupitelství, šéfovi České lékařské komory Milanu Kubkovi, hlavní hygieničce Jarmile Rážové a oslovuje také starostu Jindřichova Hradce Jana Mlčáka.

Dopis je nadepsán výzvou „Zastavme vakcinační holocaust – pište starostům a ředitelům nemocnic“. Mluví v něm o případech hromadných úmrtí po vakcínách, zejména v domovech pro seniory.

V Evropě bude v létě tolik vakcíny, že nebudeme vědět, co s ní, tvrdí Evropská komise

Evropa

„O takové situaci mám informaci i z vašeho města. Dávám Vám tyto skutečnosti tímto na vědomí a důrazně Vás žádám, abyste tuto vakcinační genocidu a zločin proti lidskosti okamžitě zastavil,“ píše Křížová v dopise, v němž osobně oslovila starostu Mlčáka.

„Takový email jsme dostali, žádné informace o úmrtí po vakcinaci u nás nemám,“ řekl Právu starosta Jindřichova Hradce.

Reklama

Výběr článků

Načítám