Hlavní obsah

V USA dostávají muži s koronavirem ženské hormony kvůli zlepšení imunity

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celosvětové statistiky hovoří jasně - na onemocnění covid-19 umírá více mužů než žen. Vědci se domnívají, že to může být i tím, že imunitní systém žen je i díky ženským hormonům estrogenu a progesteronu odolnější. Američtí lékaři proto začali mužům zkušebně podávat jeden z ženských hormonů.

Foto: Profimedia.cz

Ženský hormon estrogen může pomoci zvýšit obranyschopnost organismu.

Článek

Rozdíly v míře úmrtnosti podle pohlaví byly patrné od počátku pandemie. Italská agentura pro výzkum veřejného zdraví minulý měsíc uvedla, že mezi zemřelými s koronavirem v zemi bylo více než 70 procent mužů, v americkém New Yorku to je prozatím 60 %.

Podobných čísel bylo dosahováno i v Číně, kde podle únorových dat čínského Centra pro kontrolu a prevenci nemocí byla úmrtnost mužů oproti ženám až 65%.

Vědci sice v současné době stále ještě přesně nevědí, proč tomu tak je, domnívají se ale, že to může být i díky ženským hormonům estrogenu a progesteronu, které pravděpodobně mohou za to, že je ženský imunitní systém vůči koronaviru odolnější.

Koronavirem se nakazily už tři miliony lidí

Koronavirus

Američtí lékaři proto ve dvou nemocnicích Cedars-Sinai v Kalifornii a Stony Brook University v New Yorku začali zkušebně mužům s covidem-19 podávat v určitém období jeden z hormonů v naději, že to posílí jejich imunitní systém, který se pak následně dokáže lépe vypořádat s koronavirovou infekcí.

Hypotéza lékařů spočívá v tom, že ženský hormon může pomoci odstranit infekci a zabránit vzniku cytokinových bouří, což je situace, kdy tělo nejen že bojuje s virem, ale také napadá vlastní buňky a tkáně.

Srovnání s minulými léty: Obětí pandemie je možná o 60 procent více

Koronavirus

Lékaři v New Yorku začali 110 nemocným v těžké fázi onemocnění podávat estrogenové náplasti, zatímco kalifornští lékaři u nemocných lidí s mírnějšími až středními potížemi aplikují dvakrát denně progesteron. Všichni muži přitom byli dopředu upozorněni i na možné nežádoucí účinky, které mohou ženské hormony způsobit, jako jsou návaly horka a citlivost prsou.

Již z předchozích výzkumů vyplynulo, že ženské hormony mohou snižovat počet ACE2 receptorů na povrchu buněk, skrz které virus proniká do organismu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám