Hlavní obsah

V Rusku přibylo nejvíce nakažených od konce února

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V Rusku přibylo 12 505 nových potvrzených případů nákazy koronavirem. Je to nejvyšší denní přírůstek od konce února. Téměř polovina z hlášených nových případů, 5853, přitom připadá na metropoli. Starosta Moskvy Sergej Sobjanin varoval, že nemocných v hlavním městě přibývá a že epidemie tam bude vrcholit tento nebo příští měsíc, napsala agentura Interfax.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Pacient v nemocnici města Vologda na severozápadu Ruska

Článek

Sobjanin uvedl, že v Moskvě se plní jednotky intenzivní péče. V průměru se průběh onemocnění nelepší, ale naopak se zhoršuje. Přesnější údaj o počtu hospitalizovaných na jednotkách intenzivní péče nesdělil. Server Meduza napsal, že přesnou statistiku týkající se obsazenosti jednotek intenzivní péče přestalo vedení Moskvy zveřejňovat už před několika měsíci.

Putin nabídl placenou vakcinaci pro cizince

Evropa

Starosta nicméně řekl, že zpřísnění protikoronavirových opatření v Moskvě v plánu není. Podle agentury Interfax se však projednává opatření, které by ukládalo lidem po vjezdu do Ruska povinnost dodržovat karanténu do doby, než budou mít dva negativní výsledky testu na koronavirus.

Kadyrov: Odmítače vakcíny by měli nechat bez kyslíku

Evropa

Odborníci se podle Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda domnívají, že nárůst případů může souviset s novými mutacemi, zatímco ministerstvo zdravotnictví si stěžuje, že lidé dostatečně nedodržují protikoronavirová opatření. Ruští představitelé také kritizují neochotu lidí nechat se očkovat.

Rusko dokončilo odlehčenou vakcínu Sputnik Light

Koronavirus

Dohromady se od počátku šíření koronaviru v Rusku, které má zhruba 146 milionů obyvatel, nakazilo bezmála 5,2 milionu lidí. Podle statistiky takzvaného operativního štábu, kterou ruské úřady denně zveřejňují, zemřelo v souvislosti s covidem 125 674 pacientů. Ruský statistický úřad však zveřejnil jinou statistiku, do níž se započítávají i ti, u nichž se nákaza prokáže až po úmrtí. Podle ní zemřelo v nejrozlehlejší zemi světa okolo 270 tisíc osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám