Hlavní obsah

V Rakousku ke kadeřníkovi jen s negativním testem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Otevřené obchody, obnovené služby, přístupné galerie, knihovny a muzea. Děti se opět vrátí do škol. Tak bude vypadat od 8. února život v Rakousku. Země rozvolňuje přísná opatření, se zcela volným režimem však lidé počítat nemohou. Například k návštěvě kadeřníka budou potřebovat antigenní test, který nesmí být starší 48 hodin. Žáci se budou muset nechat testovat dvakrát týdně, píše server deníku Kurrier.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Rakouský kancléř Sebastian Kurz

Článek

„Plošná uzávěra v Rakousku zafungovala,“ tvrdí kancléř Sebastian Kurz. Podle něj je proto možné začít „opatrně“ uvolňovat.

Pendleři

Ti, kteří dojíždějí kvůli zaměstnání do Rakouska, se budou muset stejně jako ostatní registrovat a rovněž budou muset předkládat jednou za týden negativní PCR test na koronavirus.

V Římě a Vatikánu se po třech měsících otevřela muzea

Cestování

Kontroly na hranicích

Na hranicích se sousedními státy – Českem, Slovenskem, Maďarskem a Slovinskem – stále zůstávají kontroly. Podrobnosti ohledně provádění hraničních kontrol mají být uvedeny v nařízení, na němž pracuje ministerstvo zdravotnictví.

Rakouská vláda zároveň zpřísnila podmínky cestování do země. Z povinné desetidenní karantény po příjezdu do Rakouska se lidé nebudou moci vyvázat novým negativním PCR testem. Dosud to bylo možné po pěti dnech.

Cestovní ruch

Pravidla se neuvolní dříve než v březnu. Restaurace, bary a hotely zůstávají nadále uzavřené.

V Rakousku padaly pokuty za lyžování. Policie se zaměřila na cizince

Evropa

Zpřísnění trestů

„Policie bude přísnější v případě nedodržování a porušování předpisů. Ti, kdo nenosí roušku nebo respirátor, ohrožují ostatní. To není triviální přestupek,“ uvedl kancléř Kurz. Proto se zvýší pokuty. Za nenošení odpovídající roušky či respirátoru dostane provinilec pokutu ve výši 90 eur (2400 korun).

Školy

Děti se vrátí od 8. února do škol, ale pro návrat k prezenční výuce budou platit přísná hygienická pravidla. Děti se musí dvakrát týdně nechat testovat. Testování je dobrovolné, bude se provádět ve školách. Pokud s tím nebudou rodiče souhlasit, děti zůstanou v režimu domácího vyučování. Žáci budou muset na prvním stupni nosit roušky, na druhém stupni respirátory FFP2. Vyšší úrovně a odborné školy se vracejí na směny.

Obchod

Od pondělí 8. února se otevírají všechny obchody, ale budou platit přísná omezení. V prodejně může být jen tolik lidí, aby jeden klient měl k dispozici 20 metrů čtverečních plochy (dříve bylo 10 metrů čtverečních), stejně jako v obchodě s potravinami musí mít zákazníci respirátor typu FFP2.

Konečně zase žijeme. Italové se radují z otevření kaváren

Evropa

Služby

Každý, kdo půjde ke kadeřníkovi, na pedikúru, kosmetiku, do tetovacího salónu, na masáž nebo do nehtového studia bude muset přeložit negativní test na koronavirus, který nesmí být starší 48 hodin. V případě salónů platí navíc stejná omezení jako u obchodů. Klient musí mít k dispozici 20 metrů čtverečních plochy. Pokud je provozovna menší, lze obsluhovat maximálně jednu osobu.

Sport

Fitness studia zůstanou uzavřená. Totéž platí pro všechna ostatní krytá sportovní zařízení, včetně krytých bazénů. Venkovní sportovní zařízení zůstávají v nezměněném režimu. Musí se pouze dodržovat bezpečná vzdálenost a nejsou povoleny týmové a kontaktní sporty. Lyžařské vleky zůstávají otevřené, platí povinnost nosit respirátor typu FFP2.

Kultura

Opera, divadla a další kulturní zařízení zůstávají nadále zavřená. Otevírají se pouze muzea, galerie a knihovny. I zde bude platit pravidlo dostatečného prostoru pro návštěvníka, a to 20 metrů čtverečních a povinnost respirátoru FFP2. Otevřít smí také zoologické zahrady a zvířecí parky, návštěvníci ve věku od 14 let musí mít respirátor typu FFP2. Uzavřená zůstávají nadále kina, zábavní parky, kasina nebo nevěstince.

Pravidla pro vycházení

Od 6:00 do 20:00 mohou lidé zůstat venku téměř bez omezení. Setkat se mohou maximálně čtyři dospělí ze dvou domácností. Dosud platilo pravidlo 1+1. Nadále jsou zakázána setkání většího počtu lidí. Nadále ale bude platit zákaz vycházení od 20:00 do 6:00, bydliště lze opustit jen ve vymezených případech, například zaměstnání, návštěva lékaře, pomoc potřebným či péče o zvířata, popřípadě fyzická relaxace venku.

Reklama

Výběr článků

Načítám