Hlavní obsah

V pyžamech na očkování. V Seattlu se rozbila lednička s vakcínami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Honička se šťastným koncem, tak by se dala nazvat situace v nemocnici v americkém městě Seattlu. Minulý týden ve čtvrtek kolem 20.30 tamějšího času se v jedné z městských nemocnic porouchala lednička, v níž bylo uloženo 1600 dávek vakcíny společnosti Moderna. Do 12 hodin se musely dávky aplikovat, jinak by se očkovací látka znehodnotila. Lidé se uprostřed noci hrnuli do nemocnice a ve frontě čekali v pyžamech a županech na to, aby dostali vakcínu.

Foto: Profimedia.cz

Fronta lidí před nemocnicíc v Seattlu, kde se očkovalo narychlo kvůli rozbité ledničce s očkovací látkou.

Článek

„Měli jsme dvanáct hodin na to, abychom 1600 dávek naočkovali,“ uvedla mluvčí nemocnice. Vakcína se totiž musí uchovávat při velmi nízkých teplotách.

Zdravotnické zařízení se proto obrátilo na další dvě nemocnice, aby jim pomohlo sehnat zájemce o vakcíny.  Kolem jedenácté večer vydala zařízení naléhavou výzvu. Kdo má zájem o očkování, ať se neprodleně dostaví do nemocnice. Během několika minut se vytvořila před nemocnicí fronta. Lidé přicházeli v pyžamech a županech.

Británie hlásí rekord v očkování, opozice chce prioritu pro učitele

Koronavirus

„Neměli jsme čas se obléknout, takže jsme přišli takhle,“ řekla žena v rozhovoru pro místní televizní stanici. Dcera jí zavolala, že se mohou nechat očkovat ve chvíli, kdy už byli v posteli. Na řadu se dostali v 01.00.

Nemocnice se pokusila sehnat starší zájemce o očkování a ty, kteří kvůli svému zdravotnímu stavu mají na vakcínu přednostní nárok. Prioritou ale bylo všechny vakcíny upotřebit předtím jejich expirací. „Dojemné bylo vidět očkování babiček na invalidních vozících ve dvě hodiny ráno,“ uvedl jeden ze zaměstnanců nemocnice. Heroická akce skončila kolem 03.30, kdy byly podány všechny vakcíny.

Německo má první detenční zařízení pro odmítače karantény

Koronavirus

Nebylo to poprvé, co se podobná akce v Seattlu konala. Na počátku minulého týdne uvízli zdravotníci na dálnici ve sněhové bouři, a tak chodili auto od auta a nabízeli očkování, aby se očkovací látka neznehodnotila.

Nemocnice ujišťuje, že podobná akce by se neměla opakovat, všechna chladicí zařízení se pečlivě zkontrolovala a fungují na sto procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám