Hlavní obsah

Británie hlásí rekord v očkování, opozice chce prioritu pro učitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Spojené království naočkovalo za sobotu proti koronaviru skoro 600 tisíc lidí, což je zatím rekordní číslo. Opoziční labouristé vyzvali vládu, aby se v další várce zaměřila na učitele, aby se mohly školy začátkem března otevřít. To ale vládní konzervativci odmítají.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér Boris Johnson.

Článek

První dávku vakcíny zatím v Británii obdrželo 9 468 382 lidí. Vláda si jako cíl stanovila metu 15 milionů naočkovaných do 15. února. To by znamenalo, že by zdravotníci museli udržet průměrné tempo 401 tisíc lidí za den.

V sobotu se Britům podařilo pokořit rekord, tentokrát v pozitivním smyslu. Za 24 hodin naočkovali téměř 600 tisíc lidí, z toho ale jen zlomek – asi 10 tisíc – obdržel druhou dávku vakcíny.

EU zvrtala nákup a distribuci vakcín, píše Daily Mail

Evropa

Ministr zdravotnictví Matt Hancock uvedl, že čtyři pětiny osob ve věku nad 80 let už dostaly svou první dávku vakcíny spolu se třemi čtvrtinami osob ve věku mezi 75 a 79 lety. Tyto dvě kategorie považuje spolu se zdravotníky za nejvíce rizikové obyvatele.

Labouristé: Naočkujme učitele

Opoziční labouristé vládu vyzvali, aby se po proočkování těchto skupin zaměřila na učitele. Na začátku března by se totiž (minimálně v Anglii) měly otevřít školy a většina společnosti si nepřeje, aby musely obratem zase zavřít. Dopad na psychiku studentů je totiž znatelný.

Británie očkuje proti covidu průměrně 140 lidí za minutu

Koronavirus

Vláda se tomuto kroku zatím brání. „Problém je v tom, že za každého naočkovaného člověka, který nespadá do rizikové skupiny, neočkujete toho, kdo tam patří a u koho je větší pravděpodobnost, že v následujících týdnech a měsících zemře,“ řekla ministryně Liz Trussová.

Současný očkovací plán sestavila vláda na základě doporučení nezávislé poradní skupiny. Než se dostane na pedagogy, má vakcínu nejprve dostat hned devět prioritních skupin. Tam spadají zaměstnanci pečovatelských center, senioři nad 80 let, zdravotníci v první linii a poté postupně skupiny nad 75, 70, 65, 60, 55 a 50 let.

„Vláda říká, že návrat studentů do škol je prioritou. Labouristé souhlasí, ale vláda pro to nemá žádný plán,“ kritizovala ji stínová ministryně Rachel Reevesová. Podle ní by to měli odborníci zvážit, protože proočkování zaměstnanců škol by trvalo jen pár dní a mohlo by se stihnout o pololetních prázdninách.

Distanční výuka by se podle opozice neměla stát standardem. „Nelze nahradit vyučování s učitelem ve třídě,“ vysvětlila Reevesová. Výzvu k proočkování učitelů podpořil také bývalý premiér Tony Blair.

Přednost při očkování dostanou i akademici VŠ či nepedagogové, sdělilo MŠMT

Domácí

Vládnoucí konzervativci ale nápady svých opozičních kolegů nepovažují za vhodné. „Labouristická strana opustila vědu a používá vakcínu pro své politické hry,“ okomentovala situaci předsedkyně strany Amanda Millingová.

Čeští učitelé jsou ve vládním pořadníku oproti tomu britskému o něco výš, v takzvané skupině 1B.

Černý: Školy otevřít třeba později, ale napořád

Domácí

To ale neznamená, že na ně dojde dřív než na jejich kolegy ve Spojeném království. Česká republika naočkovala za poslední týden okolo 12 tisíc lidí denně. Největší skupinu zatím tvoří senioři nad 80 let, kterých je alespoň jednou dávkou naočkováno 77 867.

Anketa

Měla by ČR přednostně naočkovat učitele, aby se školy mohly otevřít?
Ano
71 %
Ne
25,5 %
Nevím
3,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 428 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám