Hlavní obsah

V Ostravě spustili zdatného pomocníka pro testy koronaviru

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až 900 vzorků za den je schopen vyhodnotit vysokokapacitní přístroj, který na Velký pátek spustily do ostrého provozu laboratoře Agellab v Ostravě-Vítkovicích. Jde o nejvýkonnější stroj svého druhu v Moravskoslezském kraji a teprve druhý pro testování nového typu koronaviru SARS-CoV-2 v Česku.

Foto: Pavel Karban, Právo

Se vzorkem manupulují pouze při pipetování ze zkumavky.

Článek

V regionu díky němu navýší počet vyhodnocených vzorků denně na dvojnásobek. Podle Hany Bílkové Fránkové, vedoucí oddělení klinické mikrobiologie Agellab, jde o plně automatizovaný přístroj, který má větší kapacitu a vyhodnocuje vzorky rychleji.

„Což je teď vysoce aktuální, protože před sebou tlačíme každý den 300 vzorků, přestože jedeme od šesti rána do deseti večera každý den, ať je pátek, nebo svátek,“ poukázala s tím, že přístroj je i bezpečnější pro samotné pracovníky laboratoře.

Brněnská firma vyrobí sto tisíc ústenek - zabijáků virů - denně

Koronavirus

„Protože manipulace se vzorkem probíhá pouze při přepipetování ze zkumavky, do které je zalomen odběrový tampon, do primární zkumavky. A tím to končí,“ vysvětlila.

Stroj za 12 milionů

Běžná kapacita laboratoří Agellab je 200 vzorků. „My, protože jsme pracovali dlouho do noci, jsme dosud zpracovávali až 400 vzorků. Ale to bylo dlouhodobě neudržitelné, protože jsme v laboratoři v podstatě spali. Teď se zvýší kapacita až na 900 vzorků za den,“ potvrdila Bílková Fránková a dodala, že výhodou je i fakt, že stroj může pracovat i přes noc bez obsluhy.

Koronavirus láme smutné rekordy

Koronavirus

„Ráno pouze vyhodnotíme, jestli můžeme všechny vzorky uvolnit. A práce se díky tomuto přístroji zjednoduší i nám. Doteď jsme odečítali křivky s jednotlivými geny a dělali interní kontrolu. Teď to ten stroj vyhodnotí sám,“ nastínila.

Stroj, který stál 12 milionů korun, mohou laboratoře využívat pro diagnostiku vzorků napříč celou mikrobiologií. „Pracuji tady šestý rok a z toho jsme měli dvakrát epidemii spalniček a jednou černého kašle, takže i tam bychom to zcela jistě využili,“ ujistila vedoucí laboratoří klinické mikrobiologie v Ostravě-Vítkovicích.

Akademie věd dokončuje přípravu na masivní testování

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám