Hlavní obsah

V Kalifornii chtějí kvůli pandemii propustit i staré vězně odsouzené za násilí

Novinky, tcs

Kalifornské věznice jsou přeplněné a je v nich mnoho vězňů, kteří spadají do skupin ohrožených nových koronavirem. Kalifornské ministerstvo pro vězeňství a nápravná zařízení (CDCR) nyní čelí výzvám, aby propustila tyto ohrožené vězně, i když spáchali násilný trestný čin. Zatím CDCR urychlilo propuštění 3500 vězňů, kteří byli odsouzeni za nenásilný čin, a do šedesáti dnů jim měl trest skončit.

Foto: Profimedia.cz

Věznice San Quentin (ilustrační foto)

Článek

I přes některá opatření, která CDCR zavedlo, volají zástupci z řad rodin, lékařů a advokátů po větším propouštění. Jak uvádí list Guardian, přeplněné věznice s velkým množstvím vězňů v rizikových skupinách se můžou velmi lehce stát ohnisky nákazy.

V současné době je v Kalifornii ve věznicích a jiných nápravných zařízeních, které CDCR spravuje, umístěno na 116 tisíc vězňů. Zhruba 5600 z nich je starších 65 let, ale rovných 37 procent z celkového počtu má alespoň jeden rizikový faktor (kterými jsou kromě stáří jiné nemoci či vysoký tlak).

Brooklynská nemocnice jako obrázky z pekla. Pacienty vmžiku ztrácíme, popsala lékařka

Koronavirus

Podle Davida Muhammada, ředitele Národního Institutu pro reformu trestního soudnictví, by přeplněné věznice a tisíce vězňů v rizikových skupinách měly být dostatečným argumentem pro propuštění všech odsouzenců vyššího věku. „Jsou v největším ohrožení, kvůli péči je jejich věznění nejdražší a je u nich nízké riziko recidivy,“ uvedl Muhammad.

Dle federálních statistik se propuštění vězni starší 60 let dopouštějí recidivy v méně než 10 procentech případů. Naopak vězni mladší třiceti let ve 30 procentech.

„Je to ohrožení veřejného bezpečí, pokud nezredukujete počet vězňů,“ uvedl Adnan Khan z další organizace snažící se o reformu vězeňství Re:Store Justice v narážce na to, že nakaženým vězňům se nedostane patřičné péče a budou zdrojem nákazy pro ostatní i mimo věznice.

Platíme za přílišné uvězňování, říká právník

CDCR urychlilo propuštění vězňů, kteří měli jít v příštích dvou měsících na svobodu, přesunulo zhruba 500 vězňů z hromadných cel do jiných věznic, kde ještě mají místo, a pozastavilo přísun vězňů z okresních věznic, kterých do těch státních přijde měsíčné okolo tří tisícovek.

Podle CDCR jsou zatím opatření dostatečná. K 5. dubnu bylo v Kalifornii evidováno 16 vězňů a 53 zaměstnanců pozitivních na koronavirus. Podle úřadů je navíc předčasné propuštění složitý proces, který zabere zhruba šest měsíců, o kterém by měly rozhodovat věznice nikoliv soudy.

Koronavirem se nakazil i odsouzený filmový producent Harvey Weinstein

Koronavirus

Právě u nich se snaží vymoci předčasného propuštění vězňů z rizikových skupin právníci a aktivisté z organizací, které se snaží vězeňství zreformovat. „Ve Spojených státech platíme daň za masivní uvězňování. Tohle je pro nás všechny krutá lekce v tom, jak nebezpečný náš systém je. Je to hrozné pro vězně, je to hrozné pro zaměstnance věznic,“ uvedl advokát Michael Bien.

V USA je uvězněno kolem 2,3 milionu lidí (federální údaje za rok 2019). Kolik vězňů celkem bylo nakaženo, není jasné, jen v New Yorku však bylo na konci března na koronavirus pozitivně testováno 132 vězňů a 104 zaměstnanců, ostatní věznice hlásily prudký nárůst.

Reklama

Výběr článků

Načítám